Von der Leyen: A kockázatok csökkentésére koncentrálunk, nem a Kínáról való leválásra

2023. március 30. – 20:02

Másolás

Vágólapra másolva

Jövő heti pekingi útja előtt beszélt az Európai Unió és Kína viszonyáról Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Mint mondta, az EU nem akar leválni Kínáról, a kockázatokat azonban kezelni kell, és a kapcsolatok jövőjét meghatározza az is, hogy Peking hogyan viszonyul az ukrajnai háborúhoz – írja az Euronews.

Von der Leyen szerint Kína otthon fokozza az elnyomást, külföldön pedig egyre erőteljesebben lép fel. Ettől még nem gondolja, hogy Európának érdekében állna leválni Kínáról, és ez nem is lenne életképes gondolat, inkább a kockázatok csökkentésére koncentrálnak. Ez azért is lehet fontos, mert Kína kihasználja Oroszország gyengeségét a saját befolyásának növelésére, és így az Európai Uniónak fel kell készülnie a kínai–amerikai feszültség növekedésére.

Ebben a felállásban szerinte Európának a saját feltételei és a saját érdekei mentén kell részt vennie, és figyelembe kell vennie azt, hogy az EU kiszolgáltatott helyzetben van. Az EU és Kína viszonyát az is meghatározza, hogy hogyan viszonyul az ukrajnai háborúhoz, Von der Leyen ugyanis úgy véli, „nem életképes egy olyan béketerv, ami konszolidálná az oroszok területszerzését”. Macron és Von der Leyen kínai utazásának egyébként éppen az lesz majd a célja, hogy

Kínán keresztül tudjanak nyomást gyakorolni Oroszországra az Ukrajna elleni háború befejezése érdekében.

Persze ez nem lesz egyszerű, Hszi Csin-ping ugyanis múlt héten épp Oroszországban járt, ahol „stratégiai megállapodást” kötöttek Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Igaz, túl sok konkrétumot nem hozott magával az új egyezmény – erről itt olvashat bővebben. Ursula von der Leyen egyébként arról is beszélt, hogy az EU-nak újra kell értékelnie a Kínával kötött befektetésvédelmi egyezséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!