A magyar kormány aggódik, amiért idén sem hívták meg Magyarországot a demokráciacsúcsra

2023. március 25. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

121 ország vezetőit várja a Biden-adminisztráció az idén másodszor megszervezett demokráciacsúcsra, amit március 28. és 30. között rendeznek meg – de Magyarország és Törökország ezúttal sincs a meghívottak között.

A Népszava kérdésére az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége megerősítette, hogy a Fehér Ház nem hívta meg Magyarország kormányát a március végén tartandó demokrácia-csúcstalálkozóra. A nagykövetség szóvivője kérdésükre azt válaszolta, hogy a 121 külföldi partnert a kormányuknak a demokratikus elvek előmozdítása melletti elkötelezettsége alapján hívták meg. Válaszukban arról is tájékoztattak, hogy Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra.

A március 28–30. között megrendezett demokráciacsúcs személyes és virtuális eseményeket foglal magába, amiket Washingtonban és négy partnerországban – Costa Ricában, Dél-Koreában, Hollandiában és Zambiában – tartanak. Az eseményen részt vesz többek közt az amerikai elnök, Joe Biden is.

A csúcson – ahogy a korábbi években is – a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó. Hasonló demokráciacsúcsot közel másfél éve tartottak 110 ország részvételével, azonban Magyarországot ekkor sem hívták meg. „Nem szorulunk rá, hogy bárki érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát” – reagálta ekkor Szijjártó Péter arra, hogy Magyarország nem volt a meghívottak között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!