Biden idén sem hívta meg Magyarországot a demokráciacsúcsra

2023. március 23. – 21:15

Másolás

Vágólapra másolva

Két NATO-szövetséges tagállam nincs rajta az Egyesült Államok által megrendezett demokráciacsúcs meghívottjainak listáján: Törökország és Magyarország – értesült a Foreign Policy.

„Ami Törökországot és Magyarországot illeti, elkötelezettek vagyunk amellett, hogy tovább erősítsük kapcsolatainkat mindkét országgal. Mindketten fontos NATO-szövetségesek, és sok közös kérdésben dolgozunk együtt” – nyilatkozta az egyik szervező. Azonban ennek ellenére nem hívták meg Magyarországot az eseményre.

A március 28–30. között megrendezett demokráciacsúcs személyes és virtuális eseményeket foglal magába, amiket Washingtonban és négy partnerországban – Costa Ricában, Dél-Koreában, Hollandiában és Zambiában – tartanak. Az eseményen részt vesz többek közt az amerikai elnök, Joe Biden is.

A csúcson – ahogy a korábbi években is – a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó. Hasonló demokráciacsúcsot közel másfél éve tartottak 110 ország részvételével, azonban Magyarországot ekkor sem hívták meg. „Nem szorulunk rá, hogy bárki érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát” – reagálta ekkor Szijjártó Péter arra, hogy Magyarország nem volt a meghívottak között.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!