Szijjártó: Nem szorulunk rá, hogy bárki érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát

2021. november 25. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az autoriter rezsimek egyre nagyobb térfoglalásáról beszélt Hillary Clinton kedd este az MSNBC-n. Az amerikai Demokrata Párt 2016-os elnökjelöltje Oroszország, Törökország, Brazília és Magyarország autokratikus vezetőit említette meg példaként, akik „egyszemélyi hatalommal, kapzsisággal és korrupcióval irányítják az országukat”.

A Clinton-nyilatkozat végre világossá tette, hogy a decemberi demokráciacsúcs egy „belpolitikai típusú rendezvény”.

Ezt válaszolta Szijjártó Péter a szerb külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón csütörtökön. Az európai uniós országok közül egyedül Magyarországot nem hívta meg Joe Biden a decemberi virtuális csúcstalálkozóra, amelyen 110 ország vesz részt, és központi témája a demokrácia lesz.

A magyar külügyminiszter szerint jól látható, hogy azokat az országokat nem hívták meg a rendezvényre, amelyek vezetői jó kapcsolatot alakítottak ki az előző amerikai elnökkel, Donald Trumppal. A magyar–amerikai kapcsolatok egyértelműen akkor értek a csúcsra, amikor Trump volt az USA elnöke – mondta Szijjártó.

Arról is beszélt, hogy a magyar történelem folyamatosan a szabadságért vívott küzdelemről szólt, és csak harminc évvel ezelőtt sikerült véglegesen kivívni a szabadságot.

„Mi egy ezeréves államisággal rendelkező ország vagyunk. Ezért nem szorulunk rá arra, hogy bárki egy ilyen érettségi vizsga jelleggel bírálgassa el a magyar demokrácia állapotát”

– fogalmazott Szijjártó, hozzátéve, „mindenki részéről jár a tisztelet Magyarország felé”.

Minden bizonnyal lesznek külső beavatkozási kísérletek a magyar választási kampányba – folytatta egy másik kérdésre – „egyes előkészületi fázisokat már sikerült is detektálnunk”. A külügyminiszter megerősítette, minden szolgálat teszi a dolgát, hogy semmilyen beavatkozás ne történhessen meg az áprilisi magyar választásba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!