NATO-főtitkár: Putyin nem tervez békét, a Nyugatnak arra kell készülnie, hogy sokáig elhúzódik a háború

2023. március 22. – 23:00

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin nem tervez azonnali békét Ukrajnában, ezért a Nyugatnak arra kell felkészülnie, hogy még hosszú ideig segítséget nyújtson Kijevnek – figyelmeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Guardiannek adott interjújában.

A főtitkár szerint Putyin a „kimerülés háborúját” vívja, a Bahmut körüli harcok azt mutatják, hogy Oroszország hajlandó több ezer és ezer katonát bevetni, a minimális nyereségért pedig készek sok áldozatot vállalni. „Putyin nem békét, hanem még több háborút tervez” – folytatta Stoltenberg, hozzátéve, hogy Oroszország növeli a hadiipari termelést, és olyan rezsimek felé fordul, mint Irán vagy Észak-Korea, hogy még több fegyverhez jusson. Emiatt az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Franciaországnak, Németországnak és szövetségeseiknek fel kell készülniük arra, hogy hosszú időn keresztül fegyverekkel és lőszerrel támogassák Ukrajnát. „Erre továbbra is szükség lesz, mert ez egy kimerítő háború” – mondta a NATO-főtitkár.

Stoltenberg azt szeretné, ha a NATO-tagok a szövetség következő csúcstalálkozóján, Vilniusban megállapodnának abban, hogy a GDP-jük legalább 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítják. A NATO vezetője szerint ugyanilyen fontos lenne, hogy Kínát lebeszéljék arról, hogy fegyvereket szállítsanak Oroszországnak.

Stoltenberg úgy vélte, a Nyugat elegendő katonai felszerelést, köztük harckocsikat, harcjárműveket és rakétákat biztosított ahhoz, hogy az ukránok felszabadíthassák a megszállt területeiket. Bár elmondta, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, a szövetség tagjai maguk döntenek a fegyverek biztosításáról, és a harctéri számításokat az ukrán parancsnokokra bízzák. Stoltenberg nem zárta ki, hogy a tagállamok tovább mennek, és akár F-16-osokat vagy más nyugati repülőgépeket is küldenek Ukrajnába. Ebben a hónapban például Lengyelország és Szlovákia beleegyezett 17 darab MiG-29-es átadásába.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!