Megérkezett Ukrajnába a japán miniszterelnök

2023. március 21. – 08:06

Másolás

Vágólapra másolva

Kisida Fumio japán kormányfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozik, hogy „kifejezze tiszteletét az ukrán nép bátorsága és türelme iránt, amely Zelenszkij elnök vezetése alatt kiáll hazája védelméért, valamint Japán és a G7-országok vezetőjeként szolidaritásáról és rendületlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát” – idézi az MTI a japán külügyminisztérium közleményét, melyben a miniszterelnök kijevi útját jelentette be.

A megbeszélésen Kisida „határozottan elutasítja majd Oroszországnak a status quo egyoldalú, inváziós, erőszakos megváltoztatását, és megerősíti, hogy elkötelezett a szabályokon alapuló nemzetközi rend védelmére” – olvasható a közleményben.

Látogatásával Kisida Japán elkötelezettségét szeretné kifejezni a háború sújtotta ország támogatása mellett a G7-csoport májusi hirosimai csúcstalálkozója előtt. A japán miniszterelnök volt az egyetlen G7-vezető, aki az Ukrajna elleni orosz invázió tavaly februári megindulása óta még nem látogatott Kijevbe.

Zelenszkij korábban meghívta Kisidát Ukrajnába. Az ukrán elnök Kisida kérésére február 24-én, az orosz invázió kezdetének évfordulóján részt vett a G7-országok online csúcsértekezletén.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!