Erdoğan megköszönte Magyarországnak a pusztító földrengés után nyújtott segítséget

2023. március 16. – 18:51

Erdoğan megköszönte Magyarországnak a pusztító földrengés után nyújtott segítséget
Recep Tayyip Erdoğan és Orbán Viktor – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai háborúról és energiabiztonsági kérdésekről tárgyalt Ankarában Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan török államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Erdoğan köszönetet mondott Magyarországnak a törökországi földrengés után mutatott szolidaritásért, a sok segítségért, külön kiemelve a magyar kutató-mentőcsapatok hősies helytállását.

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint elhangzott: Magyarország közvetlenül, Törökország pedig a tengeren keresztül szomszédja a háború sújtotta Ukrajnának, így mindkét ország érdekelt a mielőbbi igazságos békében, amelyet diplomáciai eszközökkel kell elérni. A háborúba sodródást, a háború eszkalációját mindenképpen el kell kerülni, ebben egyetértettek.

Orbán Viktor kérte a török elnököt, hogy országa továbbra is legyen megbízható partner a magyar energiabiztonság szempontjából kulcsfontosságú keleti gázszállítások tranzitjában.

Korábban a magyar miniszterelnök felszólalt a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján. Azt mondta: „Európa háborús pszichózisban szenved, a kontinens napról napra sodródik bele a háborúba”.

Magyarország szoros kapcsolatokat ápol a Türk Államok Szervezetével. Legutóbb két hónapja járt Budapesten a szervezet főtitkára, Kubanicsbek Ömüralijev.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!