Macron az európai egység fontosságára figyelmeztette Orbánt Párizsban

2023. március 14. – 10:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Az európai országok egységére” emlékeztette Orbán Viktort Emmanuel Macron francia elnök hétfő este, amikor a párizsi Elysée-palotában tartott munkavacsorán az Ukrajnában zajló háborúról beszélgettek. A találkozón elhangzottakról magyar kormányzati források egyelőre nem közöltek részleteket, de a Le Monde beszámolója szerint Macron megragadta az alkalmat, hogy „kiemelje az európai országok egységének szükségességét Ukrajna támogatásában az orosz agresszióval szemben, különösen az Oroszországgal szembeni szigorú szankciók alkalmazásával”.

Macron és Orbán az Élysée-palotában – Fotó: Umit Donmez / Anadolu Agency / AFP
Macron és Orbán az Élysée-palotában – Fotó: Umit Donmez / Anadolu Agency / AFP

A lap emlékezteti francia olvasóit arra is, hogy Orbán „disszonáns álláspontot” képvisel a háborúval kapcsolatban, Magyarország nem hajlandó fegyvert szállítani Ukrajnának, sem fegyverszállítmányokat átengedni a területén, olaj- és gázellátásában erősen függ Oroszországtól, és a kormány tartózkodik Vlagyimir Putyin bírálatától. A Le Monde megfogalmazásában ebben a témában Orbán „árral szemben úszik”.

A vacsorán szóba került a finn és a svéd NATO-csatlakozás is, ezt már minden NATO-tagállam ratifikálta Magyarország és Törökország kivételével.

Orbán, ha már Párizsban járt, felkereste kedvenc francia elnökét, Nicolas Sarkozyt is, Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-nek azt mondta, a magyar-francia kétoldalú kapcsolatokon kívül a legfontosabb nemzetközi témákról, az ukrajnai háborúról és európai politikai ügyekről egyeztetett a korrupció miatt elítélt francia exelnökkel.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!