Az EU tagállamai egyhangú döntéssel ismét meghosszabbították a szankciókat

2023. március 13. – 21:50

Az EU tagállamai egyhangú döntéssel ismét meghosszabbították a szankciókat
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió Tanácsának 2022. június 20-i külügyi ülésén – Fotó: John Thys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió Tanácsa hétfőn úgy döntött, fél évvel meghosszabbítja az eddigi korlátozó intézkedéseket azok ellen, akik Ukrajna területi egységét, szuverenitását és függetlenségét veszélyeztetik. A tagállamokat képviselő uniós testület – a külügyeknél szokásos módon – egyhangúlag dönt a szankciókról, a tartózkodás nem akadálya a döntéshozatalnak.

A hosszabbítással szeptember 15-ig fenntartják a többek között utazási és gazdasági korlátozásokat jelentő szankciókat 1473 személlyel és 205 céggel, szervezettel szemben. A közlemény emlékeztet, hogy a (névre hasonló, de másik uniós szerv) Európai Tanács idén februárban ismét határozottan elítélte az orosz agressziót Ukrajna ellen. Az Európai Tanácsban az állam- és kormányfők, köztük Orbán Viktor ülnek össze, a végkövetkeztetéseiket szintén egyhangúlag adják ki. (A februári csúcstalálkozóról, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is részt vett, itt írtunk.)

A hétfői tanácsi közlemény idézi a csúcs magyarul is olvasható végkövetkeztetését, amely szerint „Oroszországnak haladéktalanul be kell szüntetnie ezt a kegyetlen háborút”, az Európai Unió „töretlenül támogatást nyújt” Ukrajnának, „ameddig csak szükséges”, valamint „rendíthetetlenül támogatja” a szuverenitását és területi egységét.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz állami hírügynökségnek korábban elismerte, hogy kilenc „üzletembert” le akart szedetni a listáról, mert közép-ázsiai országokból ezt kérték.

A szankciókat határozott időre fogadják el. A természetes és jogi személyek elleni listát tavaly szeptemberben hosszabbították meg idén március 15-ig, de az egyhangúlag elfogadott hosszabbítás nélkül lejártak volna, így a listáról mindenkivel szemben megszűntek volna a korlátozó intézkedések.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!