Szlovákiában szombaton lezárták az autópálya egy részét a homokvihar miatt

2023. március 12. – 20:55

Másolás

Vágólapra másolva

Homokvihar miatt mindkét irányban lezárták a forgalmat szombaton a Szlovákiát és Csehországot összekötő D2-es autópálya egy szakaszán, Dunacsún (Čunovo) és Horvátjárfalu (Jarovce) között – olvasható a Bratislavskykraj.sk oldalon, amit a Hvg.hu szúrt ki. Mivel minimálisra csökkent a látótávolság, a sofőröknek alternatív útvonalakat kellett választaniuk.

A pályán több jármű, köztük busz és kamion is ütközött, az előzetes számítások szerint 10 ezer eurós (3,6 millió forintos) kár keletkezett. A hírek szerint senki sem sérült meg a balesetben. Az autópálya már szombaton járható volt a rendőrség tájékoztatása szerint.

Szombaton Magyarországon az M1-es autópálya 26-os kilométerénél összesen 41 jármű, köztük 5 kamion ütközött a fővárosból kivezető oldalon. A járművek közül 19 kiégett, köztük az egyik kamion utastere is. A tragikus szombati tömegbaleset előtt két órával, a rendőrségi közlemény szerint dél körül már összeütközött egy kamion és egy személygépkocsi az M1-esen, méghozzá nem is messze, alig három kilométerre a 41 járművet érintő tömegszerencsétlenség helyszínétől.

Többek szerint a porvihar miatt veszélyes volt az autópálya, de azt mégsem zárták le. Egy megkérdezett közlekedési szakértő szerint egy ilyen helyzetben fennáll a sofőrök felelőssége is, de lehetett volna módszer a hatásosabb figyelmeztetésre. Egy ügyvéd szerint a közútkezelő felelőssége viszont azért nem jön szóba, mert a legváratlanabb helyeken adódhat olyan következmény, amire nem lehet számítani.

A helyszínre négy helikopterrel és 16 mentőautóval érkeztek a mentők, és 39 embert vittek kórházba. Késő este aztán az autóroncsok eltávolítása közben találtak rá a tömegbaleset halottjára, egy 44 éves férfira. A rendőrség büntetőeljárásban vizsgálja a tömegbaleset okait, erre szerintük „a halálos tömegszerencsétlenség körülményeinek teljes körű tisztázása érdekében” van szükség.

A Telex szombat este a helyszín mellett, egy felüljáróról készítettek képeket a mentésről. A baleset helyszínén készült videókat itt lehet megnézni. Olvasóink is érintettek voltak a tömegbalesetben, az ő beszámolóikat a tegnap történtekről itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!