„Egy nap kifogyunk a szerencséből” – figyelmeztet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség feje Zaporizzsjával kapcsolatban

2023. március 10. – 08:31

Másolás

Vágólapra másolva

„Jelentem, hogy ma reggel helyi idő szerint reggel 5 óra körül a zaporizzsjai atomerőmű áramellátása megszakadt” – mondta tegnap Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője az igazgatótanácsnak címezve. Hozzátette, hogy a telephelyen található 20 dízelgenerátorból 8 biztosította az energiaellátást az atomerőmű számára, és 15 napra elegendő dízel állt rendelkezésre. Ez volt az első olyan eset, hogy az atomerőmű teljesen elveszítette az áramellátását 2022. november 23-a óta.

Bár délutánra sikerült visszakapcsolni a hálózatra az erőművet, Grossi arra figyelmeztetett: előbb-utóbb el fog fogyni a szerencsénk, és komolyabb baj történik.

„Ez a hatodik alkalom… hadd ismételjem meg: a hatodik alkalom, hogy a zaporizzsjai atomerőmű teljes áramellátása megszakadt, és vészhelyzeti módban kellett üzemelnie” – mondta Grossi. „Emlékeztetném önöket: ez a legnagyobb atomerőmű Európában. Mit csinálunk? Hogy ülhetünk itt, ebben a szobában, és engedhetjük meg, hogy ez megtörténjen? Ez nem mehet így tovább. Megdöbbentő az önelégültség – igen, az önelégültség. Mit teszünk, hogy ez ne forduljon elő többet? Mi vagyunk a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, nekünk kell foglalkoznunk a nukleáris biztonsággal.”

„Minden egyes alkalommal kockáztatunk, és ha megengedjük, hogy ez így folytatódjon, akkor egy nap kifogyunk a szerencséből” – tette hozzá.

A zaporizzsjai atomerőműről szóló elemzésünket itt olvashatja el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!