Lavrov nyugati szálakat sejt a grúziai felkelések mögött is

2023. március 10. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állami tulajdonú TASSZ hírügynökség Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gondolatairól számolt be – a külügyminiszter a grúziai és a moldovai helyzetről, a mostani tüntetésekről beszélt.

Mint az MTI írja, a külügyminiszter szerint a Tbilisziben zajló események „nagyon emlékeztetnek a 2014-es kijevi fordulatra”, ő úgy gondolja „mindkét esetben kívülről vezényelték az események menetét.” Lavrov nyugatot vádolta a helyzetekhez való hozzáállásukkal, „képmutatással”.

Lavrov arról is beszélt, hogy „Moldovában elítélik a jelenlegi kormány elleni tiltakozást”, de „a nyugat támogatja a grúziai tiltakozást, mert a grúziai ellenzék a nyugati érdekeket tükrözi”. Úgy vélekedett, Tbiliszi nem oroszbarátságból nem csatlakozik a Moszkva elleni szankciókhoz, hanem mert „az Oroszországgal folytatott kereskedelemből származik külkereskedelmi bevételeinek oroszlánrésze, most pedig nemzeti érdekek feláldozására kényszerítik”. „Mindez nagyon hasonlít a kijevi Majdanhoz”, tette hozzá. A külügyminiszter ismét arról beszélt, hogy az ukrán-orosz tárgyalásokat „Ukrajna zárta ki”.

Tbilisziben a tüntetők azután vonultak utcára, hogy a parlament első olvasatban megszavazta a „külföldi ügynökökre” vonatkozó törvényt, amely kritikusai szerint az orosz ügynöktörvényre hasonlít, és ahhoz hasonlóan korlátozná a sajtószabadságot és csorbítaná a polgárok szabadságjogait. A törvényt a tüntetések hatására visszavonták.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!