Finn házelnök: Senki sem szabhatja meg a politikusainknak, hogy mit mondjanak

2023. március 9. – 09:28

Másolás

Vágólapra másolva

A finn házelnök elégedett a magyar delegációval folytatott megbeszéléssel. Matti Vanhanen a 444-nek azt mondta, teljesen világossá tették, hogy Magyarország támogatja Finnország csatlakozását. Szerinte a találkozónak azért volt jelentősége, mert sok éve ez volt az első parlamenti küldöttség Magyarországról.

„Semmilyen feltételt nem támasztottak” – mondta a finn házelnök arra a kérdésre, hogy kötötték-e bármilyen feltételhez a támogatást. Arra, hogy finn politikusok megjegyzéseket tettek Magyarországgal kapcsolatban, Vanhanen azt mondta, hogy „Finnországban mindenkinek joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, a politikusainknak senki sem szabhatja meg, hogy mit mondjanak”.

Ahogy a Telexen is megírtuk, hétfőn parlamenti delegáció érkezett először Stockholmba, majd szerdán Helsinkibe, hogy a svéd és finn NATO-csatlakozásról tárgyaljanak. A delegációt Hende Csaba, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke vezeti, aki tolmácsán keresztül azt mondta, hogy a magyar parlament egy kis párt kivételével támogatja Finnország NATO-tagságának ratifikálását, de a ratifikáció menetéről és Orbán Viktor álláspontjáról nem nyilatkozott. Szerda délután a Reuters azt írta, hogy Hende Csaba a tárgyalások után arról is beszélt:

„Ez egy ígéretes kezdet, amely azonban nem utal arra, hogy mikor és miről születik döntés (…) Általában öt-hat hétig tart, amíg egy javaslat végigmegy a parlamenti döntéshozatali mechanizmuson. Ez nem szabály, ez egy megszokott eljárás.”

(Arról, hogy tavaly nyáron a kata adónemet vagy a múlt héten a Magyar Orvosi Kamarát két nap alatt elfogadott, a harmadikon már ki is hirdetett törvénnyel véreztette ki a kormány, Hende nem tett említést.)

Magyarország fél éve nem ratifikálja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, amiről Orbán Viktor korábbi rádióinterjújában azt mondta, elvi alapon támogatni kell, és erre kérte is a Fidesz-frakciót, de a balatonfüredi frakcióülésen vita alakult ki a kérdésben, ezért parlamenti tárgyalódelegációt küldtek a két országba.

A delegáció mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is kiment a két országba, a kétoldalú katonai kapcsolatokról beszélt a svéd tárgyalás után, a finn tárgyalás után pedig azt írta: „A magyar kormány támogatásáról biztosítottam Antti Kaikkonen védelmi miniszter társamat, de – ahogy tegnap Pål Jonson svéd védelmi miniszternek is elmondtam – több tiszteletet kérünk Magyarországnak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!