Biden-kormány: Nem fogunk habozni, ha kell, célba veszünk kínai vállalatokat és személyeket, akik támogatják Oroszországot

2023. február 28. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy komoly következményei lesznek annak, ha Kína továbbra is támogatja Oroszországot az Ukrajna ellen folytatott invázióban. „Nem fogunk habozni, ha szükséges, célba veszünk olyan kínai vállalatokat és személyeket, akik megsértik a szankcióinkat, vagy más módon támogatják Oroszországot” – közölte Blinken egy, a kazah fővárosban, Asztanában tartott találkozón, amin az amerikai külügyminiszter mellett részt vett öt volt szovjet köztársaság – Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – vezető diplomatája is.

„Kína nem állhat mindkét oldalon. Nem teheti meg, hogy egyrészt békejavaslatokat terjeszt elő, másrészt pedig táplálja az Oroszország által kirobbantott tüzet” – fogalmazta meg a Biden-kormányzat álláspontját Blinken, aki múlt héten személyesen is beszélt az ügyről a kínai külügyminiszterrel, Vang Jivel. Az amerikai külügyminiszter szerint birtokukban lévő információk aggodalomra adnak okot. Ha Kína azt fontolgatja, hogy továbbra is támogatja Oroszországot a háborúban, az végzetes kimenetelű lehet – tette hozzá Blinken.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!