Nem hatályosak többé az Európa Tanács Oroszországra vonatkozó nemzetközi szerződései

2023. február 28. – 19:26

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az Európa Tanács (ET) nemzetközi szerződéseinek Oroszországra vonatkozó hatályát megszüntető törvényt – írja az MTI. Az orosz ET-tagság megszűnése értelmében

hatályát veszítette Oroszországnak az Európa Tanáccsal megkötött mind a 21 nemzetközi szerződése.

Ezek között van a tanács alapokmánya, a szervezet kiváltságokról és mentességekről szóló általános egyezménye, az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezmény, a terrorizmus elleni küzdelemről szóló európai egyezmény, a helyi önkormányzatok európai chartája és az Európai Szociális Charta.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága Oroszország Ukrajna ellen indított háború miatt 2022. február 25-én határozatot fogadott el, miszerint felfüggesztik az orosz képviseleket a tanács szerveiben.

Oroszország 2022. március 15-én hivatalosan értesítette a tanács főtitkárát arról, hogy önkéntesen lép ki az Európa Tanácsból, valamint felmondja az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezményt. Egy nappal később a tanács határozat fogadott el, amelyben Oroszország ET-tagságát megszüntette.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!