Az ENSZ atomenergia-ügynökségének vezetője: A zaporizzsjai atomerőműnél zajló harcok miatt sürgős lenne egy védelmi övezetet létrehozni

2023. február 28. – 19:20

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője, Rafael Grossi kedden közleményt adott ki, amiben leírta, hogy aggasztó helyzet alakult ki a zaporizzsjai atomerőműnél, írja a CNN.

Az ukrajnai erőmű közelében zajló harcok miatt sürgős és fontos lenne egy védelmi övezet létrehozása – írta Grossi. A NAÜ közölte, hogy az erőműnél állomásozó katonák hétfő délután mintegy húsz detonációt hallottak. Grossi szerint az is aggodalomra ad okot, hogy a helyszínen tartózkodó szakértők és katonák helyére az új csapatok nem érkeznek meg időben. „A jelenlegi csapatot már több mint három hete le kellett volna cserélni” – tette hozzá az NAÜ vezetője, aki reméli, hogy a lecserélésükre még ezen a héten végre sor kerülhet.

Az ENSZ atomenergia-ügynöksége azt is megerősítette, hogy vasárnap délután helyreállt az erőmű tartalék áramellátása, miután szombat reggel kétszer is elment az áram. Az ügynökség közölte, hogy a megszakítás a Dnyeper folyó túloldalán történt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!