NATO-főtitkár: Látjuk jeleit, hogy Kína katonai szállításokat tervezhet Oroszországnak

2023. február 24. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Nem láttuk, hogy halált okozó eszközöket adna Kína Oroszországnak, de annak a jeleit, hogy Kína katonai szállítmányokat „tervezhet vagy fontolgathat”, igen – nyilatkozta Jens Stoltenberg. A NATO-főtitkár szerint „Kínának nem szabadna így tennie”, mert ez megsértené a nemzetközi jogot, és „nagyon nagy hiba lenne – ez nagyon komoly”. Az Egyesült Államok és szövetségesei szerinte világosan jelezték, hogy ez ne történjen meg.

A Politico tudósítása alapján Stoltenberg nem tartotta hitelesnek Kína 12 pontos béketervét, mert a keleti nagyhatalom nem ítélte el az orosz inváziót, ráadásul épp a támadás kezdete előtt kötött partnerséget Hszi Csin-ping elnök Vlagyimir Putyinnal.

Közös uniós lőszervásárlást terveznek

Az észt függetlenség és az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetének évfordulójára rendezett konferencián Kaja Kallas miniszterelnök megismételte, hogy szerinte az uniós örszágoknak közösen kellene tüzérségi lövedékeket venniük Ukrajna ellátására. „Kedves Kaja, jogosan irányítottad erre a figyelmünket” a legutóbbi állam- és kormányfői csúcson, mondta erre Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke szerint a közös beszerzéshez fordulnak, hogy sürgősen katonai segítséget nyújtsanak Ukrajnának, de ugyanennyire fontos az is, hogy a védelmi iparukon dolgozzanak és felpörgessék a gyártást.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke koszorúzási ünnepségen vesz részt az észtországi Tallinnban, 2023. február 24-én – Fotó: Raigo Pajula / AFP
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke koszorúzási ünnepségen vesz részt az észtországi Tallinnban, 2023. február 24-én – Fotó: Raigo Pajula / AFP

A tüzérségi lőszervásárláshoz a Politico szerint az Európai Békekeretet használhatnák. Ebből eddig utólag térítettek fegyverszállításokat (mintegy 3,6 milliárd eurórért) egyhangú döntésekkel. A lőszervásárlás ötlete a legutóbbi uniós külügyminiszteri ülésen is előkerült, bővebben ebben a cikkünkben írtunk róla.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!