Moszkva <3 Peking

2023. február 24. – 21:47

Másolás

Vágólapra másolva

Moszkva nagyra értékeli a „kínai barátok őszinte szándékát”, hogy hozzájáruljanak az ukrajnai konfliktus békés rendezéséhez – közölte honlapján az orosz külügyminisztérium a kínai béketervre reagálva. A kínai külügyminisztérium pénteken egy 12 pontból álló béketervet tett közzé. Ezek között szerepel minden ország szuverenitásának és területi integritásának tiszteletben tartása, a harci cselekmények beszüntetése, a tárgyalások újrakezdése, a hidegháborús mentalitás elutasítása, valamint a stratégiai kockázatok csökkentése.

„Osztjuk Peking megfontolásait. Elkötelezettjei vagyunk az ENSZ Alapokmánya, a nemzetközi jog, köztük a humanitárius jog normái tiszteletben tartásának, a biztonság oszthatatlanságának elvéhez, amely szerint egyetlen ország biztonságát sem szabad egy másik ország biztonságának rovására erősíteni, ami az országok egyes csoportjainak biztonságára is alkalmazandó” – áll a moszkvai közleményben. Az orosz diplomáciai tárca szerint Oroszország támogatja Kína álláspontját, és törvénytelennek tart minden olyan korlátozó intézkedést, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem hagy jóvá.

Az orosz külügyminisztérium szerint emellett az ukrán hatóságoknak bele kell egyezniük abba, hogy visszatérjenek az ország el nem kötelezett státuszához, és elismerjék az új területi realitásokat. Oroszország külügyminisztériuma szerint a béke legfőbb akadálya jelenleg az, hogy a „kijevi rezsim” törvényben utasította el, hogy „tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal”. A minisztérium emlékeztetett arra is, hogy tavaly áprilisban Ukrajna maga szakította meg az általa kezdeményezett békepárbeszédet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!