Novák Katalin kezet fogott Joe Bidennel a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján

2023. február 23. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök kezet fogott Joe Biden amerikai elnökkel a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján – erről Novák egy Twitter-posztban számolt be, a kép alá azt írta: „Hangsúlyoztam a béke mielőbbi elérésének fontosságát és azt, hogy a magyar nép a gyors béke mellett van.”

Azt már előre lehetett tudni, hogy Novák Katalin fogja képviselni Magyarországot Joe Biden és a Bukaresti Kilencek nevű kelet-európai országcsoport vezetőinek találkozóján Varsóban.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón már kérdezték Novákot a varsói útról. Az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy tervei szerint részt vesz a csúcstalálkozón, és Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatja az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről. Úgy tűnik, most ennek az ígéretének tett eleget.

A Bukaresti Kilencek tagja Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

A szerdai találkozó elején Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a Bukaresti Kilencek a NATO-val közösen jelentik „a demokrácia szabadságának védelmét szerte a világon”, és ahogy eddig is, továbbra is támogatni fogják Ukrajnát. Szerinte „teljesen világos az, hogy az USA meg fogja védeni a NATO minden centiméterét.” Az MTI azt írja, a részt vevő országok képviselőihez fordulva az amerikai elnök

szentnek és sérthetetlenek nevezte a kollektív védelemről szóló 5. cikket, amely elkötelezettséget jelent minden nemzet, minden NATO-tagállam iránt.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerőseinek!

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!