Joe Biden: Az USA megvédi a NATO minden centiméterét

2023. február 22. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szerdai varsói csúcstalálkozón a Bukaresti Kilencek közös nyilatkozatban ítélték el Oroszország Ukrajna ellen vívott brutális és véres háborúját, és ígérték meg egymásnak, hogy fenyegetés esetén támogatják egymást, írja a SkyNews. A találkozón a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg és Joe Biden amerikai elnök vesznek részt. Magyarországot a találkozón a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin képviseli.

A találkozó elején Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy a Bukaresti Kilencek a NATO-val közösen jelentik „a demokrácia szabadságának védelmét szerte a világon”, és ahogy eddig is, továbbra is támogatni fogják Ukrajnát. Szerinte „teljesen világos az, hogy az USA meg fogja védeni a NATO minden centiméterét.” Az MTI azt írja, a részt vevő országok képviselőihez fordulva az amerikai elnök

szentnek és sérthetetlenek nevezte a kollektív védelemről szóló 5. cikket, amely elkötelezettséget jelent minden nemzet, minden NATO-tagállam iránt.

Biden után felszólalt Jens Stoltenberg is, aki szerint Biden kijevi látogatása csak még szilárdabbá tette az Egyesült Államok kiállását Ukrajna mellett. A NATO-titkár úgy fogalmazott, hogy Biden „a látogatásával bizonyította az USA elkötelezettséget az európai országok biztonságát illetően.”

Majd a főtitkár arról is beszélt, hogy Putyin továbbra is háborúra készül, ezért a szövetségeseknek mindent meg kell adniuk Ukrajnának, amire szüksége van a győzelemhez. „Nem tudjuk, mikor ér véget a háború, de amikor véget ér, biztosítanunk kell, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát. Sok éven át láttunk orosz agressziót. 2008-ban Grúziában, 2014-ben a Krímben és Donbászban, most Ukrajnában” – tette hozzá Stoltenberg, aki szerint a NATO-szövetségesek még soha nem voltak ennyire egységesek, és ezt az erőt arra kell felhasználni, hogy megtörjék az orosz agresszió körforgását.

A Bukaresti Kilencek tagjaként Varsóban van Románia elnöke, Klaus Iohannis is, aki Twitter-oldalán osztott meg több képet is a találkozóról, és hasonlóan tett a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin is, aki a találkozóval kapcsolatosan Twitteren azt írta, hogy „abban egyetértünk, hogy közösen kell tennünk a béke érdekében”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!