Novák Katalin is részt vesz Joe Biden és a Bukaresti Kilencek varsói csúcstalálkozóján

2023. február 21. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Kilencek nevű kelet-európai országcsoport vezetőivel találkozik szerdán Joe Biden amerikai elnök Varsóban. A Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága a Telexnek megerősítette, hogy Magyarország képviseletében

Novák Katalin köztársasági elnök vesz részt a varsói csúcstalálkozón.

„Elnök asszony valamennyi programponton részt vesz, illetve a plenáris ülésen is felszólal a többi állam- és kormányfő mellett” – írták.

Egy múlt heti sajtótájékoztatón már kérdezték Novákot a varsói útról. Az MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy tervei szerint részt vesz a csúcstalálkozón, és Joe Biden amerikai elnököt is tájékoztatja az ukrajnai háborúról és a békekötés mielőbbi szükségességéről.

A balti államok, a visegrádi országok, valamint Bulgária és Románia biztonságpolitikai egyeztetését Románia és Lengyelország kezdeményezte 2014-ben, a Krím-félsziget orosz annektálását követően, annak érdekében, hogy közösen szorgalmazzák a NATO keleti szárnyának megerősítését. A Bukaresti Kilencek tagja Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia és Szlovákia.

A Bukaresti Kilencek legutóbb júniusban, a NATO madridi ülése előtt pár héttel találkoztak. Novák Katalin is aláírta akkor azt közös nyilatkozatot, amelyben elítélték az ukrán városok tömeges orosz bombázását.

„Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai bűncselekmények felelőseit”

– állt a közleményben, amelyben elfogadhatatlannak nevezték, hogy Oroszország képviselői atomfegyverek bevetésével fenyegetőznek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!