Oroszország sikertelenül tesztelhetett egy interkontinentális ballisztikus rakétát Biden kijevi látogatása előtt

2023. február 22. – 13:15

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai tisztviselők szerint Oroszország interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) tesztelt hétfőn, Biden kijevi látogatása előttírja a CNN.

A tesztről állítólag Oroszország előre tájékoztatta az Egyesült Államokat. A rakéta kilövése nem fenyegette az Egyesült Államok területét, és nem is tekintették a konfliktus eszkalálódásának – erősítette meg az egyik tisztviselő a CNN-nek.

A SARMAT rakéta – amely nyugaton a Sátán II becenevet viseli – több nukleáris robbanófej hordozására alkalmas. Bár korábban sikeresen tesztelték, a hétfői a jelek szerint kudarcot vallott – állítják a tisztviselők. Szerintük ezt az is bizonyítja, hogy ha sikeres lett volna, Putyin bizonyosan megemlítette volna a keddi évértékelő beszédében. Ezt azonban annak ellenére sem tette meg, hogy bejelentette: Oroszország felfüggeszti részvételét az Egyesült Államokkal 1991-ben megkötött, a stratégiai nukleáris fegyverek korlátozásáról szóló New START egyezményben.

Putyin korábban többször jelentett már be sikeres ICBM-teszteket, többek között tavaly áprilisban, alig néhány hónappal azután, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát. Akkor arra figyelmeztetett, a rakéta „elgondolkodtatja majd azokat, akik fenyegetni próbálják Oroszországot”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!