Az orosz parlament alsóháza is megszavazta az Egyesült Államokkal kötött atomszerződés felfüggesztését

2023. február 22. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Miután keddi évértékelő beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy hogy Oroszország felfüggeszti az Egyesült Államokkal kötött új START elnevezésű atomszerződést, szerdán az orosz parlament alsóháza is megszavazta az erről rendelkező törvénytervezetet – írja az MTI.

Az alsóház egyhangúlag szavazta meg Oroszország részességének felfüggesztését a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai megállapodásban. Az orosz részesség helyreállításáról az államfő, Vlagyimir Putyin dönthet majd.

Putyin közölte, hogy Moszkva nem lép ki a megállapodásból, de a tárgyalásokhoz való visszatérés előtt értelmeznie kell, hogy a fegyverzetkorlátozás miként veszi majd figyelembe az Egyesült Államoké mellett az ugyancsak NATO-tag Nagy-Britannia és Franciaország nukleáris arzenálját.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak szerdán azt mondta: A francia és a brit nukleáris potenciál a hadászati fegyverzetek szférájában elválaszthatatlan az amerikaitól és Oroszország egy „egyesített ököl” részeként tekint rá.

A miniszter-helyettes szerint Oroszország tartani fogja magát az új START megállapodásnak a stratégiai hordozóeszközökre vonatkozó mennyiségi korlátozásaihoz, Moszkva szerint ugyanis ez a jelenlegi szakaszban elégséges a hadászati stabilitás fenntartásához. Rjabkov szerint Moszkva ugyancsak tartani fogja magát ahhoz az 1988-ban megkötött szovjet-amerikai megállapodáshoz, amelynek alapján a felek kölcsönös értesítik egymást a ballisztikus rakéták indításáról. Hozzátette, Moszkva továbbra sem kíván változtatni katonai doktrínáján és elkötelezettje marad annak az elvnek, hogy a nukleáris háború megengedhetetlen.

Ugyanakkor az új START keretében folytatott információcserét és ellenőrzést felfüggesztették.

Arról, hogy pontosan miről szól az új START, ebben a cikkben írtunk bővebben.

Rjabkov szerint az megállapodás jövője teljes egészében az Egyesült Államoktól függ, és azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy az orosz részesség felfüggesztése után az Egyesült Államok is kilép a megállapodásból. Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden „nagyon szerencsétlen és felelőtlen” döntésnek nevezte a megállapodás felfüggesztését. „A világ azt várja el a két legnagyobb atomhatalomtól, hogy felelősen cselekedjen” – tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese szerdai Telegram-bejegyzésében azt írta, „rég megérett döntés volt” a részesség felfüggesztése. Szerinte Oroszországnak jogában áll bármilyen fegyverrel megvédenie magát, ha az Egyesült Államok a vereségét akarja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!