A szlovák külügyminiszter privát posztban küldte el a faszba Orbánt, Németh Zsolt viszont őt küldené pszichiátriára

2023. február 21. – 17:44

Másolás

Vágólapra másolva

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a magyar kormány egyik legkérlelhetetlenebb kritikusa (megnyilvánulásainak szintje és intenzitása alapján már-már trollja). Ugyan Káčer csak 2022. szeptember óta tagja a decemberben a bukás szélére sodródó Heger-kabinetnek, de azóta:

  • egy interjúban a magyar kormány szankcióellenes propagandájáról azt mondta, hogy annak érvei „mintha a Kreml kézikönyvéből származnának”,
  • Orbán Viktor magyar–görög válogatott meccsen viselt nagy-magyarországos sálját undorítónak nevezte, mivel az az ukrajnai orosz agresszió elvi alapjául is szolgáló revizionizmust hirdeti,
  • az ukrajnai invázió óta csak vergődő V4-ek külügyminisztereinek decemberi közös sajtótájékoztatóján a mellette álló Szijjártó Pétert alaposan kiosztotta, mivel magyar kollégája az ellenzéki exminiszterelnökkel, Robert Ficóval próbált szankcióellenes egységfrontot kovácsolni.

Káčer hétfő délután privát Facebook-oldalán Orbán Viktor évértékelő beszédéről mondott sarkos véleményt. A külügyminiszter posztjában értelmezte azt, hogy Orbán – béketáboros narratívájának megfelelően – élesen ellenezte az Ukrajnának küldött katonai segélyeket:

Szerinte hagynunk kellene, hogy az oroszok mihamarabb irtsák ki az ukránokat, hogy legalább ne szenvedjenek. Milyen visszataszító, milyen szánalmas, és mennyire nem keresztényi.

Káčer a magyar miniszterelnököt és a Fidesz szlovákiai stratégiai szövetségesét, Robert Fico Smer-elnököt „az orosz agresszió kárpáti kollaboránsának” nevezte.

Putyin kollaboránsainak, különösen a kárpát-medenceieknek, és a felvidékieknek, mindenkinek, aki Ukrajna lerombolásának árán akarna békét, egyetlen üzenetem van: Húzz a faszba!

A külügyminiszter a cirill betűvel írt „Иди на хуй!” kifejezéssel küldte a faszba a „kollaboránsokat”. Ezt a választ adták a fekete-tengeri Kígyó-sziget legendává magasztosult ukrán védői az orosz invázió első napján hozzájuk intézett ultimátumra.

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának Pozsonyban tárgyaló fideszes elnöke úgy reagált Káčer posztjára, hogy „a szlovák külügyminiszternek pszichiáterre van szüksége”.

Frissítés: Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára lapunknak úgy reagált a szlovák külügyminiszter minősítéseire, hogy

Rastislav Kácer egy provokátor, ennek megfelelően kell kezelni.

(Új szó)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!