Putyin a történelmi orosz területek elszakításával vádolja az Osztrák–Magyar Monarchiát

2023. február 21. – 12:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen különleges történelmi eszmefuttatásba kezdett Vlagyimir Putyin a keddi maratoni évértékelő beszédében. Az orosz elnök a 19. századig, az Osztrák–Magyar Monarchiáig vezette vissza a tervet, hogy a történelmi területeit elszakítsák Oroszországtól.

„Az 1930-as években a Nyugat megnyitotta az utat a hatalomhoz a náciknak Németországban. Ma Ukrajnából anti-Oroszországot akarnak csinálni. Aki ismeri a történelmet, az tudja, hogy

ennek a tervnek az eredete a 19. századig nyúlik vissza, akkor érlelte ki az Osztrák–Magyar Monarchia, Lengyelország, hogy történelmi területeinket elszakítsák tőlünk” – magyarázta az orosz elnök.

Ezzel Putyin valószínűleg arra utalhatott, hogy a mai Nyugat-Ukrajna részét képező Galícia valóban a Habsburgok monarchiájának része volt. Az orosz elnök történelmi eszmefuttatásából kimaradt, hogy a Habsburg Birodalom Lengyelország 1772-es felosztásánál szerezte meg Galícia területének egy részét – azaz nem éppen a lengyelekkel közösen „kiérlelve” –, közben Poroszország és Oroszország is megkaparintott területeket. A folyamat 1795-ben Európa egykor legerősebb államának teljes felosztásában csúcsosodott ki; Lengyelország csak az I. világháború, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása, után nyerte vissza függetlenségét.

Az is nagy kérdés, milyen jelentősége van ennek több mint egy évszázaddal később, de az orosz vezető erre is talált egy frappáns magyarázatot: „Az ideologikus bázisuk, ahogy ma is, akkor is a ruszofóbia volt.”

Nem Putyin az egyetlen, aki a jelennel összefüggésben az Osztrák–Magyar Monarchiával példálózik a napokban. Hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy Mária Teréziáról szóló könyv budapesti bemutatóján azt mondta:

„Mária Terézia uralkodása előképe a kiegyezésnek és az Osztrák–Magyar Monarchiának, amely sokkal természetesebb és szervesebb egység volt, mint ma az Európai Unió”, aztán azt is megjegyezte, hogy „nagy szerencsétlenség, hogy ez az egység az elvesztett első világháborúval szétesett”.

Putyin az orosz parlament két háza előtt tartja évértékelő beszédét kedd délelőtt, bővebb beszámolónkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!