Japán 2000 milliárd forintnyi támogatást nyújt Ukrajnának

2023. február 20. – 18:10

Másolás

Vágólapra másolva

5,5 milliárd dolláros (2000 milliárd forint) pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának Japán, jeletette be hétfőn Kisida Fumio japán miniszterelnök. Japán lesz a házigazdája a háború egy éves évfordulója alkalmából pénteken tartandó G-7 találkozónak, amelyre Zelenszkij ukrán elnök is hivatalos, írja az AFP.

Kishida egy Tokióban tartott fórumon hétfőn emlékeztetett, hogy Ukrajna továbbra is megszenvedi az orosz inváziót, a lakosságnak segítségre van szüksége, hogy újjáépíthesse mindennapi életét és az orosz támadásokban súlyosan megrongálódott infrastruktúrát. Japán csatlakozott az Egyesült Államokhoz és azokhoz az európai országokhoz, amelyek szankciókat vezettek be Oroszország ellen, valamint humanitárius és gazdasági támogatást nyújtottak Ukrajnának.

Japán tart a háború lehetséges hatásaitól Kelet-Ázsiában, ahol Kína fokozta katonai készenlétét a saját területének tekintett Tajvan körül. Kishida szerint Japán azért tett határozott lépéseket, mert „erősen aggályos, hogy Ukrajna lehet a holnap Kelet-Ázsiája”.

Japán már több mint 70 milliárd jen (180 milliárd forint) értékű kölcsönt nyújtott Ukrajnának gazdasági gyorssegélyként, valamint több mint 2000 ukrán állampolgárt fogadott be, akik számára lakhatási támogatást, munkahelyeket és oktatási támogatást biztosított.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!