A mariupoli ostromot irányító altábornagy lett az orosz Központi Katonai Körzet új parancsnoka

2023. február 17. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Andrej Nyikolajevics Mordvicsev altábornagyot nevezték ki az orosz Központi Katonai Körzet új parancsnokává – jelentette az orosz RBC hírügynökség.

Mordicsev vezette a dél-ukrajnai Mariupol ostromát. A hónapokig tartó csata az Azovsztal-gyárkomplexum ostromában csúcsosodott ki, amelyet végül az orosz erők foglaltak el. Az oroszok nagy erőkkel ostromolták Mariupolt. Márciusban szétlőtték az óvóhelyként működő színházat, a mai napig nem tudni, hány civil halt meg a támadásban. Az oroszok szerint az ukránok magukra robbantották az épületet, és decemberben elkezdték elbontani a romokat – sokak szerint azért, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.

Mordvicsev Alekszandr Lapin vezérezredest váltotta a poszton, akit január közepén az orosz szárazföldi erők vezérkari főnökévé léptettek elő.

Az RBC csütörtöki jelentése szerint egyébként Mordicsev kinevezését már január közepén bejelentette egy orosz képviselő, Dmitrij Sablin, aki a személyes honlapján azt írta: „Gratulálok Andrej Mordvicsevnek a Központi Katonai Körzet parancsnoki posztjára való kinevezéséhez. Igazi harcos tábornok, bátor ember. Mariupol felszabadítása során megsebesült, majd visszatért szolgálatába, és ma harcosaival együtt ismét a frontvonalon van.”

(RBC, SkyNews)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!