Svájc megtagadta az orosz vagyon elkobzását

2023. február 15. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

A svájci kormány megtagadta a korábban befagyasztott orosz vagyon elkobzását, mert az szerinte aláásná alkotmányát. A Szövetségi Igazságügyi Hivatal által létrehozott munkacsoport kijelentette, hogy a vagyonelkobzás felforgatná az uralkodó jogrendet is. A Svájci Szövetségi Tanács közleményében azt írta, hogy Ukrajnának nyújtott támogatása „függetlenül a befagyasztott vagyontárgyakkal kapcsolatos megbeszélésektől” folytatódik.

Svájc örök semleges ország, katonai politikája is évszázadok óta semleges. Ez a gyakorlatban például azt jelenti, hogy nem küldene háborúban harcoló feleknek sem közvetve, sem közvetlenül fegyvereket. A hónap elején ugyanakkor felröppentek olyan hírek, amelyek szerint Svájc közel állt ahhoz, hogy szakítson a semlegesség hagyományával. Ezt az váltotta ki, hogy a közvélemény és a politikai hangulat Ukrajna-barát elmozdulása nyomást gyakorolt ​​a kormányra, hogy vessen véget a svájci fegyverek export-tilalmának a háborús övezetekbe. Ez Svájc európai szomszédjainak kérését követte, amely arra vonatkozott, hogy engedélyezzék az ilyen jellegű transzfereket Kijevbe.

A fentiekhez érdekes adalék, hogy tavaly márciusban régi tabu dőlt meg azzal, hogy Svájc is csatlakozott az Oroszország ellen hozott pénzügyi szankciókhoz. A svájci kormány március elején jelentette be az EU által szankcionált orosz személyek – köztük Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov külügyminiszter – és vállalatok vagyonának zárolását, valamint lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt.

Mindez azért is különösen érdekes, mert a svájci pénzügyi szektor az erős diszkréció és a banktitkok védelme (más szempontból transzparenciájának teljes hiánya) miatt híresen kedvelt célpontja a világ kétes körülmények között összehozott vagyonainak.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!