Oroszország abszurdnak nevezi a jelentést, amely szerint ukrán gyerekeket tartanak fogva átnevelőtáborokban

2023. február 15. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország washingtoni nagykövetsége „abszurdnak” nevezte azt az amerikai jelentést, amely szerint Moszkva olyan táborhálózatot működtetne, ahol több ezer ukrán gyerek átnevelését végzik – áll a nagykövetség reagálásában.

„Észleltük Ned Price külügyminisztériumi szóvivő abszurd kijelentéseit, aki azzal vádolta hazánkat, hogy »ukrán gyerekeket erőszakkal vittek át és toloncoltak ki« az Orosz Föderáció területére” – áll a nagykövetség Telegramon kiadott közleményében. A közlemény azzal folytatódik, hogy Oroszország befogadta azokat a gyerekeket, akik családjukkal együtt menekülni kényszerültek az ukrán fegyveres erők bombázása és atrocitásai elől. Mint írják, mindent megtesznek azért, hogy a gyerekek családban maradjanak, valamint a szülők, hozzátartozók távolléte vagy halála esetén az árvák gondnokság alá kerüljenek. A nagykövetség azzal is vádolta az Egyesült Államokat, hogy részese volt gyermekek állítólagos halálában Kelet-Ukrajna oroszok által megszállt részein.

A keddi jelentés szerint több mint 6000 gyerek volt orosz őrizetben a lassan egy éve tartó háború során Oroszországban és a megszállt Krímben, bár „a gyermekek teljes száma nem ismert, és valószínűleg jelentősen meghaladja a 6000-et”. Az amerikai Yale Egyetem jelentése szerint az emberi jogi sértéseket vizsgáló kutatók legalább 43 olyan tábort és egyéb létesítményt azonosítottak, ahol ukrán gyerekeket tartottak fogva. Nathaniel Raymond, az egyik kutató azt mondta, hogy a tábori létesítmények elsődleges célja minden jel szerint a politikai átnevelés volt. Raymond szerint a jelentés bizonyíték lehet arra, hogy Oroszország népirtást követett el az ukrajnai háború során, mivel a gyerekek nemzeti identitásának megváltoztatása vagy megszüntetése a népírtás bűncselekmény egyik kritériuma lehet.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!