Átlépte a 40 ezret a törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak a száma

2023. február 14. – 15:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden átlépte a negyvenezret a február 6-i törökországi és szíriai földrengések halálos áldozatainak a száma – írja az MTI.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök kedden az államfői kabinet ülése utáni sajtótájékoztatóján közölte: Törökországban legkevesebb 35 418 ember vesztette életét a szerencsétlenségben. Szíriában legalább 5900 halottról tudni.

Erdoğan azt mondta, március elején hozzálátnak 30 ezer új épület felhúzásának. Az a cél, hogy a földrengés sújtotta régióban egy éven belül annyi minőségi és biztonságos ingatlan építését fejezzék be, amely fedezi a szükségletet – tette hozzá.

Nyolc napot élt túl a romok között

Nyolc nappal a törökországi földrengés után mentettek ki egy nőt a romok alól a török hatóságok. A nő 203 órát töltött egy épület romjai alá szorulva Hatay tartományban – írja a Sky News.

Kedden egy tinédzsert és két fiútestvért sikerült kimenteni, egy nagymamával, egy anyukával és a kisbabájával pedig fel tudták venni a kapcsolatot a mentőcsapatok. A család egy háromemeletes társasház romjai alá szorult.

Mint arról korábban beszámoltunk, 5-7 nap után már csak nagyon ritkán találnak túlélőket a romok között. Ennél hosszabb ideig már csak akkor tud valaki túlélni a romok alá szorulva, ha friss levegőhöz és ivóvízhez jut. Extrém esetek azért akadnak, 2013-ban, egy bangladesi ruhagyár összedőlése után 17 nappal akadtak rá az egyik ott dolgozó nőre, aki 408 órán keresztül élt túl a romok alatt úgy, hogy a tragédiában meghalt munkatársai táskáiban talált vízen és kekszen élt. A 2010-es hatalmas haiti földrengés után egy férfi pedig a jelek szerint egészen döbbenetes módon 27 napot élt túl a romok alatt úgy, hogy egy szennyvízcsőből szürcsölgette a kifolyt folyadékot.

Aggódnak a járványveszély miatt

A túlélést a hideg időjárás is nehezíti a térségben, a Magyarországra vasárnap visszatérő mentőcsapatok beszámolói szerint pedig a körülmények is „katasztrofálisak”: nincs világítás, vízellátás, a túlélők sátrakban és mára már üzemanyag nélkül maradt autókban alszanak, és tábortüzeknél melegednek.

Eközben a járványok kialakulásának veszélye is egyre több embert aggaszt. Szíriában és Törökországban is sok szülő számolt be arról, hogy a gyerekük megbetegedett. Szakemberek szerint ezt az is okozhatja, hogy a földrengés után emberek ezrei maradtak biztonságos ivóvíz és higiéniai létesítmények – például vécék – nélkül. Ez megnövelte az olyan betegségek kockázatát, mint a kolera, amely már így is nagy veszély volt Északnyugat-Szíriában – írja a Sky News.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!