Jens Stoltenberg: A szövetséges országoknak növelnie kell a lőszertermelést

2023. február 14. – 08:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Több, Kijevvel szövetséges NATO-ország védelmi minisztere találkozik kedden Brüsszelben, hogy Ukrajna további katonai segítségéről tárgyaljanak, írja a Guardian.

Jens Stoltenberg azt mondta, hogy a lőszerkészletek növelését tervezik, ami a NATO főtitkára szerint „életeket menthet”. „Kulcsfontosságú, hogy a lőszerek, az üzemanyag és a pótalkatrészek minél hamarabb eljussanak Ukrajnába, mielőtt Oroszország átveheti a kezdeményezést a csatatéren” – tette hozzá Stoltenberg.

A lassan egy éve zajló orosz-ukrán háborúban óriási mennyiségű lőszert használnak fel az ukrán csapatok, és sokkal gyorsabb ütemben, mint ahogy a szövetséges országokban előtudják állítani. Stoltenberg szerint az Ukrajnát támogató országoknak növelni kell a termelési kapacitást, hogy minél gyorsabban, minél több lőszert tudjanak előállítani.

Mindemellett a brüsszeli találkozón szó lesz a katonai repülőgépek kérdéséről is, de Stoltenberg szerint „most a prioritás az, hogy az Ukrajnának ígért tankok, gyalogsági harcjárművek minél hamarabb megérkezzenek, mert minden nap számít.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!