Orosz rakéták sértették meg Moldova légterét

2023. február 10. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentések szerint pénteken két orosz rakéta megsértette Moldova és Románia légterét. Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka azt mondta, hogy két, a Fekete-tengerről indított Kalibr rakéta belépett a moldovai légtérbe, majd átrepült a román légtéren, mielőtt péntek reggel belépett volna az ukrán légterébe.

Moldova „határozottan elítéli” légterének megsértését – közölte pénteken az ország védelmi minisztériuma. Közleményük szerint helyi idő szerint 10 óra 18 perckor észleltek egy rakétát, amely a Dnyeszteren túli régióban lévő Mocra, majd Cosauti városa fölött repült Ukrajna felé. „Megemlítjük, hogy a védelmi minisztérium az ország illetékes szerveivel együttműködve gondosan figyelemmel kíséri a régió helyzetét, és határozottan elítéli a Moldovai Köztársaság légterének megsértését” – áll a közleményben.

A román védelmi minisztérium ugyanakkor nem erősítette meg azokat az információkat, amelyek szerint két orosz rakéta lépett volna be az ország légterébe.

Hasonló eset már korábban is történt a háborúban: októberben három, a Fekete-tengeren lévő hajókról indított orosz rakéta haladt át Moldova légterén. Nicu Popescu moldovai miniszterelnök-helyettese akkor azt mondta, hogy Oroszország nagykövetét behívatták, hogy magyarázatot adjon a jogsértésre.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!