Lemondott a moldáv kormány egy nappal azután, hogy az ukránok szerint Moszkva az ország bekebelezéséről beszélt

2023. február 10. – 14:08

Lemondott a moldáv kormány egy nappal azután, hogy az ukránok szerint Moszkva az ország bekebelezéséről beszélt
Natalia Gavrilita távozó moldáv kormányfő – Fotó: Dursun Aydemir / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Natalia Gavrilita moldáv miniszterelnök február 10-én bejelentette, hogy kormánya lemond, miután 18 hónapos, igencsak viharos hivatali idő után feladta.

A kormányfő a sok tiltakozás és az államfőhöz fűződő viharos viszonya miatt egyszer már lemondott, de most úgy néz ki, hogy valóban távozik. A lemondás közvetlenül azután történt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök figyelmeztette Maia Sandu moldáv elnöknőt, hogy Moszkva Moldova bekebelezésére készül.

A fő problémák a gazdasági nehézségek, a magas (50 százalék körüli) élelmiszer-infláció és a szomszédos Ukrajna elleni orosz háború nehézségei (energiakrízis, menekültek) voltak.

Mester Barnabás, a Millennium Emerging Europe elemzője szerint a kormányfő és az elnök nem jöttek ki jól, az alkotmány ugyan kezeli az elnöki és a kormányfői feladatokat, de ők állandóan küzdöttek, egymás területére tévedtek.

A Reuters szerint Gavrilita ezekkel a szavakkal búcsúzott sajtótájékoztatóján.

„Hiszek a moldovai népben. Hiszek Moldovában. Hiszem, hogy képesek leszünk túljutni minden nehézségen és kihíváson.”

A 2,6 millió lakosú volt szovjet köztársaság nagyon megszenvedte az európai szinten kiemelkedő inflációt, amely egy olyan országban, ahol pár száz euró a lakosság többségének a jövedelme, nagyon érzékenyen érintette az embereket..

Emellett nehézséget és tömeges elégedetlenséget okozott a nagy tömegben érkező ukrán menekültek ellátása, az energiapiaci problémák, így a gyakori áramkimaradások. Moldova rendkívül kritikus energetikai helyzetben van. Ez a szegény ország ugyanis a világ egyik legkevésbé önellátó országa. Az energiamérleg felét az orosz gáz (évi 3 milliárd köbméter az import) adja, de ennek van még egy extra nehézsége is. A gáz Transznisztrián, az oroszbarát szakadár területen keresztül érkezik. Nagyon leegyszerűsítve, a szakadár Tiraszpol ezt úgy csapolja meg, hogy a számlát Moldova fizeti. Ha Moldova nem fizetne az ellenséges enklávé helyett is, akkor Moszkva elzárná a csapokat. Viszont most a kapcsolódó ukrán energiainfrastruktúra elleni orosz légitámadások következtében technikai zavarok is jelentkeztek.

Gavrilita 2021 augusztusától töltötte be a posztot, miután az EU-baráti Tett és Szolidaritás Pártja többséget szerzett a parlamentben, és felhatalmazást kapott a kormányalakításra, valamint a korrupció felszámolására. Utódjáról máris találgatások indultak el, de még nem tiszta, hogy a több jelölt és önjelölt közül ki kaphat felkérést a kormányfői posztra; talán Dorin Recean volt belügyminiszter a legesélyesebb – véli Mester Barnabás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!