NATO-főtitkár: Oroszország újabb offenzívákra készül

2023. február 9. – 07:36

Másolás

Vágólapra másolva

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint semmi jele annak, hogy Oroszország békére készülne. Az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinkennel tartott szerdai közös sajtótájékoztatón Stoltenberg azt mondta: „Sajnálatos módon nem látjuk jelét annak, hogy Oroszország készülne a békére. Éppen ellenkezőleg, Moszkva újabb katonai offenzívákra készül. Ezért továbbra is biztosítanunk kell Ukrajnának azokat a fegyvereket, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy visszaszerezze területeit, és szuverén, független nemzetként érvényesüljön.”

„Ha Putyin győz, az tragédia lenne Ukrajnának, de mindannyiunk számára is veszélyes lenne. Világos üzenetet küldene más önkényuralmi rezsimeknek is,
hogy ha erőszakot alkalmaznak, akkor elérhetik a céljaikat. Ez veszélyesebbé tenné a világot, és mindannyiunkat sebezhetőbbé tenne. Peking szorosan figyel és levonja a tanulságokat, amelyek befolyásolhatják jövőbeli döntéseit. Tehát ami ma Európában történik, az holnap Ázsiában is megtörténhet” – mondta Stoltenberg.

A NATO-főtitkár arról is beszélt, hogy megvitatta Antony Blinkennel a finn és a svéd NATO-csatlakozás befejezésének fontosságát. Stoltenberg azt mondta, hogy a tavaly júliusi madridi csúcstalálkozón a szövetségesek történelmi döntést hoztak arról, hogy mindkét országot meghívják a NATO-ba. „Valamennyi szövetséges aláírta a csatlakozási jegyzőkönyveket, és 28 szövetséges már ratifikálta a megállapodást. Finnország és Svédország most integrálódik szövetségünk polgári és katonai struktúráiba. Ez máris megerősítette biztonságukat, és elképzelhetetlen, hogy a szövetségesek ne cselekednének, ha Finnország vagy Svédország nyomás alá kerülne.

Fontos, hogy ezt a csatlakozási folyamatot minél hamarabb lezárjuk. Ez erősíteni fogja valamennyi szövetséges biztonságát”

– mondta a NATO-főtitkár.

(NATO)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!