Putyin engedélyével kaphatták a donyecki szeparatisták az utasszállítót megsemmisítő rakétát

2023. február 8. – 13:52

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin jóváhagyásával jutottak a donyecki szeparatisták azokhoz a rakétákhoz, amelyek egyikével lelőtték az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Malysia Airline MH-17-es repülőgépét 2014. július 17-én, fedélzetén csaknem 300 emberrel – írta a Reuters a nemzetközi vizsgálóbizottság nyomán.

A hollandiai bejelentés szerint meggyőző bizonyíték van arra, hogy a rakéták átadásáról szóló utasítást az orosz elnök aláírta.

A repülőgépet a donyecki szeparatisták lőtték le, amikor a gép 10 ezer méter magasságban áthaladt a harcokban álló térség felett. A folyosót ekkor már több légitársaság elkerülte, ajánlás azonban csak arra szólt, hogy 10 ezer méter alacsonyabban ne repüljenek az itt áthaladó gépek.

A kiszivárgott hangfelvételek alapján és a szeparatisták akkori vezetője, Igor Girkin (ismertebb nevén Sztrelkov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat egykori tagja, aki ma már Moszkvából kritizálja a Kreml kelet-ukrajnai politikáját, nem elég határozottnak tartva azt) korábbi posztja alapján feltehető, hogy a szeparatisták abban a hitben voltak, hogy egy ukrán katonai szállító gépet szedtek le. Csak a helyszínre érkezve, a roncsok és a szétszóródott csomagok, iratok és holttestek láttán szembesültek azzal, hogy civil, külföldi utasszállítót semmisítettek meg.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!