Egy EP-képviselő szerint köztudott, hogy a magyar titkosszolgálatok szivárogtatnak Oroszországnak

2023. február 7. – 21:33

Másolás

Vágólapra másolva

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő szerint Magyarország konkrét veszélyt jelent az Európai Unió számára – írja az MTI.

Delbos-Corfield a brüsszeli városházán rendezett „Városok a jogállamért” nevű rendezvényen vett részt kedden, ahol egy panelbeszélgetésen kijelentette: köztudott, hogy a magyar titkosszolgálatok szivárogtatnak Oroszországnak, és Magyarország élen jár a hamis hírek terjesztésében, a hírek cenzúrázásában és a félelem keltésében a lakosság körében. „Tanulni kell a magyar esetből. Az Európai Uniónak meg kell tanulnia megvédeni magát a belülről érkező támadásokkal szemben” – mondta az Európai Parlament magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője.

Az Euronews beszámolója szerint Delbos-Corfield azt mondta: „Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál. Ez egy konkrét veszély. Miért? Először is azért, mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Itt persze nem a városvezetésről van szó. Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

A képviselő arról is beszélt, mekkora teret nyert Magyarországon a manipuláció. „Mindössze tíz évre volt szükség a félrevezetés kiépítéséhez, ez számomra elképesztő. A legutóbbi választásokat a Fidesz két dologra építette. Az első az volt, hogy a kormány elhitette az emberekkel, hogy az Európai Unió fiatal magyarokat küldene a háborúba, Ukrajnába. A második dolog egy teljes képtelenség volt arról, hogy az Európai Unió az iskolás gyermekek nemének megváltoztatására készül. Számomra hihetetlen, hogy egy ennyire elképesztő információ terjedhet egy országban, és ezt tényleg elhiszik az emberek” – mondta.

Delbos-Corfield szerint az Európai Unió már elkésett a reakcióval, és félő, hogy ezt a folyamatot már nem lehet visszafordítani. Szerinte az EU feladat most már inkább az, hogy ez a folyamat „ne legyen fertőző, és ne terjedjen át más tagállamokra”.

A rendezvényen Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is felszólalt. Ő azt mondta, ma Magyarország nagyon messze áll azon elvárások megvalósításától, amelyeket az Európai Unió a csatlakozni váró országoktól elvár. Véleménye szerint a jogállamiság védelmében létrehozott uniós eszközök gyengék, alkalmazásuk lassú, szerinte egyebek mellett ez tette lehetővé, hogy „hibrid rezsim” jöhessen létre az Európai Unión belül.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!