A magyar jogállamisági jelentés szerzője: Varga Judit nagyon jó abban, hogy undok dolgokat mondjon

2022. július 12. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar lakosság jelentős része nem jut független hírekhez és valós információkhoz. Ez pedig egyre inkább az oroszországi helyzetre kezd hasonlítani. Nyilván nem tart ott. De kezd arra hasonlítani” – mondta az Rtl.hu-nak adott interjújában Gwendoline Delbos-Corfielddel, az új magyar jogállamisági jelentés szerzője.

A francia zöldpárti EP-képviselő az Európai Parlament megbízásából mérte fel, hogy a 2018-ban elfogadott, Judith Sargentini által készített jelentés óta milyen változások mentek végbe a magyarországi jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok területén.

Delbos-Corfield azt mondta, leginkább a média helyzete, az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció miatt aggódik. „A magyar demokrácia legnagyobb hendikepje talán a sajtó állapota. (…) A médiából ömlő dezinformációk, az ellenzéki jelöltek programjának félremagyarázása vagy elhallgatása ellehetetleníti, hogy az emberek tudatos és tájékozott döntéseket hozzanak.

Szerintem ez oda vezet, hogy a demokrácia valójában nem működik Magyarországon. Papíron persze minden rendben van”

– mondta.

Szerinte mindenki számára világos, hogy az uniós források mekkora része kerül a miniszterelnök környezetéhez. Arról is beszélt, hogy amikor Varga Judit igazságügyi miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek elmondták a magyarországi jogállamisággal kapcsolatos aggályaikat, a két miniszter meghallgatta őket, majd minden felvetésükre tagadták, hogy bármi probléma lenne Magyarországon.

Kiemelte, hogy szerinte Varga Judit tavaly szeptemberben a saját kommunikációs céljaira használta fel az uniós delegációval való tárgyalást. A Facebook-oldalán egy olyan képet osztott meg, ami azt sugallta, hogy a hatalmas európai parlamenti delegációval szemben a magyar kormány képviselői csak néhányan voltak a teremben. „Ez azonban hazugság. Amikor megérkeztünk, mindenki kereste a helyét, mert az ülésrendről ők döntöttek. Ha a fotós egy másik beállításból csinálja meg a képet, akkor látszott volna, hogy Varga Judit is rengeteg kísérővel érkezett, és a két delegáció ugyanakkora” – mondta Delbos-Corfield.

A jogállamisági jelentés szerzője hozzátette: Varga Judit „nagyon jó abban, hogy undok dolgokat mondjon a Facebookon vagy az interjúiban. De találkozni nincs ideje. Persze ha szeretne találkozni, és megkeresne, akkor az a munkám és az a normális, hogy részt vegyek az ilyen találkozókon. Ahogy az uniós országok miniszterelnökei is fogadni szoktak minket. Szerettük volna, ha ez Magyarországon is megtörténik. De Orbán Viktor nem akart találkozni.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!