Ezer munkahely szűnhet meg a walesi egyetemeken a brexit miatt

2023. február 7. – 22:48

Másolás

Vágólapra másolva

A walesi egyetemek több mint ezer munkahelyet veszíthetnek el a brexit következményei miatt. Egyetemi vezetők szerint a brit kormány által ígért pótlólagos finanszírozás nem helyettesíti az EU-s támogatásokat – írja a Guardian.

A walesi egyetemek 2014 óta mintegy 370 millió fontot kaptak kutatási projektekre az uniós strukturális alapokból, de Nagy-Britannia EU-ból való kilépése után idén hatvan, folyamatban lévő projekt támogatása ér véget. Paul Boyle professzor, a Swansea Egyetem rektorhelyettese és a walesi egyetemek kutatási és innovációs hálózatának elnöke azt mondta a brit parlament képviselőinek, hogy az egyetemi munkahelyek megmenthetők lennének, ha sürgősen 71 millió font áthidaló finanszírozást kapnának a projektek fenntartásához.

„A szakadék széléről való visszalépés munkahelyek százait menthetné meg, számos élvonalbeli innovációs projektet támogatna, amelyek a gazdasági növekedés motorjai. (…) Az egyre növekvő globális piaci versenyben azt kockáztatjuk, hogy nem használjuk ki az ország nemzetközileg is elismert erősségét” – mondta Boyle.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap táblája a dél-walesi Swansea Egyetem előtt 2018. december 6-án – Fotó: Geoff Caddick / AFP
Az Európai Regionális Fejlesztési Alap táblája a dél-walesi Swansea Egyetem előtt 2018. december 6-án – Fotó: Geoff Caddick / AFP

Erre az egyik példa a Swansea Egyetem Specific projektje, amelynek célja olyan épületek létrehozása, amelyek képesek a napenergiából származó hőt és villamos energiát tárolni és leadni, többek között nyomtatható napelemek és olyan anyagok segítségével, amelyek képesek a nyári hőt téli felhasználásra tárolni. A projekt hét vállalatot hozott létre, több száz magánszektorbeli partnerrel működnek együtt.

A strukturális alapból származó kifizetések idén lejárnak, a brit kormány pedig azt ígérte, hogy a finanszírozást egy 2,6 milliárd fontos alapból fedezik. Ugyanakkor a késedelmek és az elosztással kapcsolatos bizonytalanságok azt mutatják, hogy a jelenlegi projektek kénytelenek lehetnek bezárni, mielőtt a finanszírozást kiutalnák.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint három évvel a brexit után csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben többségben vannak azok, akik hibának tartják a kilépést az Európai Unióból.

A gazdasági számok azt mutatják, hogy két évvel az Európai Unió formális elhagyása után Nagy-Britannia leszakadóban van Nyugat-Európától és a fejlett világ többi államától. Nagy-Britannia a hét nagy fejlett gazdaság, a G7 egyetlen olyan tagja, amely 2022 végére nem érte el a 2019-es, a koronavírus-járvány előtti kibocsátását: tavaly ősszel még mindig 0,8 százalékkal a 2019-es negyedik negyedéves GDP-érték alatt voltak. A jelenlegi kilátások szerint az olló 2023-ban csak nyílni fog ezen a téren a Brit-szigetek és a többi fejlett ország között.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!