Nagyon megbánták már a britek a brexitet

2023. január 31. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Három évvel a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után csaknem az összes nagy-britanniai választókörzetben többségben vannak azok, akik hibának tartják a kilépést az Európai Unióból.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, miután az uniós tagságról 2016 nyarán rendezett népszavazáson a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe. Az átmeneti időszak után, 2020. december 31-én Nagy-Britannia az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett, így attól az időponttól megszűnt az emberek, a tőke, az áruk és a szolgáltatások kötetlen kétoldalú mozgásának automatikus szabadságjoga is.

A brexit harmadik évfordulójára az UnHerd Britain politikai és véleményportál és a Focaldata kutatóintézet közös felmérést végzett mind a 632 nagy-britanniai parlamenti választókerületben. A tízezer felnőtt britnek feltett kérdés úgy hangzott: egyetértenek-e azzal, hogy Nagy-Britannia hibát követett el, amikor kilépett az Európai Unióból.

A 632 brit választókörzetből mindössze három volt olyan, ahol a többség nem értett egyet ezzel a megállapítással. Mindhárom választókerület a kelet-angliai Lincolnshire megyében van, ahol a 2016-os népszavazáson különösen magas volt a kilépésre szavazók aránya.

Sok helyen gyakorlatilag teljesen átfordult a brexit iránti közhangulat. A kelet-londoni Barking városrészben, ahol 60 százalék voksolt a kilépésre, most 54 százalék tartotta azt hibának. Ez megfelel az országos átlagnak: Nagy-Britannia egészében a megkérdezettek 54 százaléka ért egyet azzal, hogy hiba volt kilépni, és csak a megkérdezettek 28 százaléka értett egyet a brexittel.

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely azt mutatja, hogy a brit választók többsége elégedetlen a kilépéssel. A legnagyobb brit közvélemény-kutató cégcsoport, a YouGov november végi felmérésében a válaszadók 56 százaléka nevezte hibának a brexitet, és mindössze 32 százalék helyeselte. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!