Bepótolták az ősszel elmaradt V4-es házelnöki találkozót, Kövér szerint a siker titka, hogy kerülik a témákat, amikben nem értenek egyet

2023. február 3. – 18:25

Bepótolták az ősszel elmaradt V4-es házelnöki találkozót, Kövér szerint a siker titka, hogy kerülik a témákat, amikben nem értenek egyet
Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke, Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke, Boris Kollár, a szlovák parlament, a nemzeti tanács elnöke, Elzbieta Witek, a lengyel alsóház, a szejm elnöke és Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke V4-ek házelnöki találkozóján tartott sajtótájékoztatón a pozsonyi várban 2023. február 3-án – Fotó: Filep István / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ősszel elmaradt, most viszont összetalálkoztak a V4-es házelnökök Pozsonyban. Itt az MTI szerint a régió biztonsági helyzetéről, az ukrajnai háborúról, az energiaválságról és az illegális migrációról tárgyaltak.

Ezen a magyar házelnök, Kövér László arról beszélt, a találkozó közelebb vitte a résztvevőket egymás álláspontjainak megértéséhez, és lehetőséget adott annak megerősítésére is, hogy a visegrádi négyek nagyon fontos regionális összetevői az európai együttműködésnek. Kövér szerint a V4-es együttműködés tartós sikerének az a titka, hogy azokban a témákban keresik az együttműködést, amikben több a közös, mint az elválasztó elem, és megpróbálják elkerülni azokat a kérdéseket, amikben különböznek a vélemények.

Az orosz-ukrán háborúról azt mondta, mindannyiuknak az a célja, hogy Oroszország ambíciói ne fenyegethessék a térséget, „másrészt pedig ehhez elengedhetetlenül szükség van egy szuverén és demokratikus Ukrajna létére”.

Közben egyébként attól a veszélytől is tart, „a háború árnyékában elsikkad az, hogy az illegális migráció problémája nem enyhült, hanem növekedett az Európába illegálisan beáramló embereknek a tömege”. Arról is beszélt, „az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést”.

A házelnökök egy közös nyilatkozatot is elfogadtak. Ebben kijelentik, hogy a közös érdekek hatékony eszközeként tekintenek a V4-es együttműködésre, határozottan elítélik az Ukrajna ellen folytatott háborút, és kiállnak az ország szuverenitása és területi integritása mellett, valamint megerősítik elkötelezettségüket, hogy segítséget nyújtanak Ukrajnának.

A nyilatkozatban megerősítik azt is, hogy a V4-es országok közös érdeke egy erős, koherens és hatékony Európai Unió, az energiaválsággal összefüggésben pedig hangsúlyozzák az uniós tagállamok közti egység és szolidaritás fontosságát.

V4

Orbán Viktor külpolitikájának egyik alapja a szoros együttműködés a visegrádi országokkal, különösen a hagyományosan szövetséges Lengyelországgal. Ukrajna orosz inváziója azonban látványosan megbontotta az egységet. Míg Csehország, Szlovákia és különösen Lengyelország hangos oroszellenes politikát folytat, Magyarország a szankciók ellen ágál, és szembehelyezkedik az EU-s konszenzussal.

Orbán Viktor brüsszeli tevékenysége és Szijjártó Péter külügyminiszter moszkvai útja már korábban kiverte a biztosítékot a visegrádi országoknál, de a belső feszültségek tavaly ősszel csúcsosodtak ki igazán, amikor a csehek bojkottja miatt elnapolták a V4-házelnökök találkozóját. Állítólag a lengyel szejm vezetői sem vettek volna részt a találkozón. Minderről itt írtunk bővebben, a V4-es töredezésről pedig itt olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!