Videós megfigyelőrendszerrel ellenőriznék Iránban, hogy a nők viselnek-e fejkendőt

2023. február 3. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Videókamerás megfigyelőrendszerrel, amolyan köztéri kamerákkal ellenőriznék Iránban, hogy a nők betartják-e a fejkendőviselési kötelezettséget, írja az MTI.

Iránban az iszlám törvények szerint a nőknek kötelező legalább hidzsábot viselniük, azaz fejkendővel eltakarni a hajukat, és hosszú, bő ruhát is, hogy alakjuk ne legyen kivehető.

A videós megfigyelés a parlament igazságügyi bizottságának a javaslata. Eszerint ha szabálysértést látnak, akkor előbb szöveges üzenetben figyelmeztetnék a nőket, majd pénzbírsággal.

Iránban szeptemberben indultak a tüntetések, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. A hatóságok brutális módon bánnak a tüntetőkkel, a rezsim a karhatalmi terror után kivégzésekkel és korbácsolásokkal próbálja elnyomni ellenzékét, azonban a kormányzat dilettantizmusával és az egyre mélyülő megélhetési válság kezelésére való alkalmatlanságával folyamatosan újabb muníciót szolgáltat a tiltakozóknak. Erről itt írtunk bővebben.

Arról pedig, hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról a Telex ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!