Iráni orvosok szerint a tüntető nők arcára és nemi szervére céloznak a biztonsági erők a sörétes fegyverrel

2022. december 8. – 18:37

Iráni orvosok szerint a tüntető nők arcára és nemi szervére céloznak a biztonsági erők a sörétes fegyverrel
Iráni trikolórt festenek egy tüntető iráni nő arcára – Alain Pitton / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy brit lap riportere számos olyan orvossal készített interjút Iránban, akik a tüntetéseken megsérült nőket kezelték, és megdöbbentő trendre figyelt fel.

A Guardian országszerte több orvossal készített interjút Iránban, akik azt mondták, hogy az iráni biztonsági erők a tüntető nők arcára, mellére és nemi szervére célozva használják tömegoszlató fegyverüket az iráni rendszerellenes tüntetéseken.

Az orvosok és a nővérek titokban kezelték a tüntetőket, hogy elkerüljék a letartóztatást. Mint elmondták, akkor lettek figyelmesek a megkülönböztetésre, amikor észrevették, hogy a nők jellemzően más sebekkel érkeznek hozzájuk, mint a férfiak, akiknek inkább a lábukban, a fenekükben és hátukban volt a lövedék.

Az orvosok több fotót és röntgenfelvételt is átadtak a Guardiannek, amik azt bizonyítják, hogy a biztonsági erők közelről lőttek emberek kényes testrészeire. Több sérültnek söréttől származó, pusztító sebek borították a testét.

Egy Iszfahán tartománybeli orvos szerint a hatóságok azért lőnek máshogy a nőkre, „mert a büszkeségükben és szépségükben akarnak kárt tenni”. Példaként felhozta egy utóbbi esetét:

„Egy húszas évei elején járó nőt kezeltem, aki két lövést kapott a nemi szerve környékére. Tíz sörét a belső combjában volt, azokat könnyen el tudtam távolítani, de két sörét beékelődött a húgycső és a hüvelynyílás közé”

– mondta az orvos. Mint hozzátette: súlyos volt a hüvelyi fertőzés veszélye, ezért megkérte a sérültet, hogy menjen el egy megbízható nőgyógyászhoz. A nő arról beszélt neki, hogy a tüntetésen egy tízfős ügynökcsoport vette körül, majd belelőttek a nemi szervébe és a combjába. Akár a lányom is lehetett volna, közölte az orvos, aki az idézett összes egészségügyi szakemberhez hasonlóan névtelenül nyilatkozott a cikkben, mert fél a megtorlástól.

A lap megkereste az ügyben az iráni külügyminisztériumot, de nem kapott választ a kérdéseire.

Iránban szeptember óta tüntetések sora zajlik, miután egy 22 éves nőt, Mahsza Aminit az erkölcsrendészet emberei őrizetbe vettek, mert nem viselte az előírás szerint kötelező fejkendőt, a hidzsábot. Szemtanúk szerint a nőt a rendőrautóban megverték, pár nappal később Amini belehalt sérüléseibe. Erről bővebben ebben a cikkben írtunk. Hogy hogyan élik most a mindennapjaikat a nők Iránban, mit várnak a demonstrációktól, arról lapunk ott élőket kérdezett, erről ebben a cikkben olvashatnak.

Az Iráni Emberi Jogi Szervezet szerint az állami fellépés következtében legalább 378 ember halt meg, köztük 47 gyerek. A hatóságok a tüntetések miatt nyolc embert ítéltek halálra, az Amnesty International szerint pedig legalább 21 embert vádoltak meg olyan bűncselekményekkel, amelyek akár halálbüntetést is vonhatnak maguk után.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!