A Tyre Nichols halálával végződő igazoltatásról szóló rendőrségi jelentés meg se említi a verést, és áldozatként hivatkozik a rendőrökre

2023. február 1. – 09:50

Másolás

Vágólapra másolva

A január 7-i memphisi rendőri túlkapás utáni első rendőrségi jelentések egyáltalán nem említették, hogy az öt intézkedő rendőr megverte a 29 éves afroamerikai Tyre Nicholst, aki három nappal később a kórházban halt meg – írja a CNN. Sőt, a jelentésben az szerepel, Tyre erőszakos volt, és megpróbálta elvenni a rendőrök fegyvereit – ezeket az állításokat azonban a nyilvánosságra hozott testkamera-felvételek is cáfolják.

Bár a hatóságok nem adta ki, a közösségi médiában elkezdett terjedni egy fotó a rendőrségi jelentésről, ez alapján pedig több amerikai médium is beszámolt róla. A Shelby megyei kerületi ügyészség szóvivője a CNN-nek megerősítette, hogy „az ügyészség birtokában van egy dokumentum, amely ugyanezt a beszámolót tartalmazza”.

A rendőrség által közzétett felvételen Tyre Nichols ül a földön egy rendőrautónak támaszkodva, miután öt rendőr megverte és őrizetbe vette – Fotó: Memphis Police Department / Reuters
A rendőrség által közzétett felvételen Tyre Nichols ül a földön egy rendőrautónak támaszkodva, miután öt rendőr megverte és őrizetbe vette – Fotó: Memphis Police Department / Reuters

A Nichols ellen intézkedő öt rendőr ellen emberölés, súlyos bántalmazás, hivatali kötelesség megsértése, valamint emberrablás miatt emelhetnek vádat várhatóan február közepén.

A jelentések szerint közúti veszélyeztetés (az amerikai büntetőjog szerint gondatlan vezetés) miatt vonták intézkedés alá a férfit. A testkamerák felvételein látszódik, hogy amikor a férfi megáll az autóval, a rendőrök káromkodva kirángatják, és a földre kényszerítik. A felvételeken hallható, hogy a férfi többször mondja, hogy együttműködik, a rendőrök ennek ellenére végig sokkolóval fenyegetik, és például akkor is ordítják neki, hogy feküdjön a földre, amikor a férfi már rég a földön fekszik. Nichols ijedtében végül kiszabadult a rendőrök szorításából és elfutott. Amikor a rendőrök elfogják, a felvételeken is látható, hogy egyből verni, rugdosni kezdik, miközben a földre szorítják a férfit. Nichols légzési nehézségek miatt került kórházba, ahol három nappal később meghalt. A jogi képviselők még kedden közleményt adtak ki a boncolás eredményéről, amely egy független és elismert szakértő vizsgálatára hivatkozva azt írta, hogy „Tyre súlyos ütlegelés okozta kiterjedt vérzéses sérüléseket szenvedett el”.

A rendőrségi jelentés azonban egy szóval sem említi a verést, sőt, azt állítja Nichols fenyegetően lépett fel, és „áldozat”-ként hivatkozik az egyik intézkedő rendőrre.

A videókon nem látszódik, hogy Nichols visszaütne, ennek ellenére a jelentés „súlyos testi sértéssel” vádolja. A beszámoló szerint Nichols már akkor dühös és erőszakos volt, amikor kiszállt az autóból, és a paprikaspray és sokkoló bevetése sem tudta lenyugtatni – ezt mind cáfolják a felvételek. A jelentésben olvasható az is, hogy Nicholst gyorshajtás miatt állították félre, de a nyilvánosságra hozott videófelvételek ezt sem támasztják alá, a rendőrség pedig egyelőre nem igazolta mással az állításait.

Az nem ismert, hogy a jelentést ki írta, a memphisi rendőrkapitányság pedig nem válaszolt a CNN megkeresésére. A Shelby megyei seriff hivatala nem volt hajlandó kommentálni a rendőrségi jelentésben szereplő állításokat. „A nyomozással kapcsolatos jelentések kiadása nem engedélyezett, és a seriffhivatal nem nyilatkozhat” – írták.

A videófelvételek már korábban cáfolták a rendőrség első közleményeit, az ügyészség szerint pedig több felvételt is nyilvánosságra fognak hozni, amikor lezárult a nyomozás. Nichols családja és ügyvédjük viszont már ezeket a felvételeket is megtekinthette.

Az eset után a gyilkossággal vádolt öt rendőrt azonnal elbocsátották az állományból, később pedig bejelentették, hogy három mentőst is kirúgtak az esettel kapcsolatban, mert feltehetően nem látták el megfelelően Nichols sérüléseit a helyszínen, és nem vizsgálták meg elég alaposan a sérüléseit. Két seriffhelyettest szabadságra küldtek a nyomozás idejére.

„Mindenkit megvizsgálunk, akinek bármilyen módon köze volt ehhez az esethez. A helyszínen lévő rendőröktől és mentősökön át azokig, akik a papírokat töltötték ki” – nyilatkozta Steven Mulroy, Shelby megye kerületi ügyésze.

A memphisi incidens esetében mind az áldozat, mind az öt rendőr fekete volt, így az ügy nem vált közvetlenül a hatósági rasszizmus ellen fellépő BLM mozgalom újabb fejezetévé, viszont lendületet adott a rendőri erőszak elleni általános tiltakozásnak. Az ügy jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Nichols temetését helyi idő szerint szerda délelőtt tartják Memphisben. A gyászszertartáson a szintén rendőri brutalitás áldozatává vált George Floyd családja, és a Fehér Ház képviselői is részt vesznek majd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!