George Floyd családja és a Fehér Ház képviselői is részt vesznek majd Tyre Nichols temetésén

2023. január 31. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Helyi idő szerint szerda reggel temetik el Tyre Nicholst Memphisben. A 29 éves Nichols három nappal azután halt meg hogy január 7-én súlyosan bántalmazták a rendőrök. A temetésen szintén rendőri brutalitás áldozatául esett George Floyd családja, és a Fehér Ház tisztviselői is részt vesznek majd – írja a TMZ.

A közúti veszélyeztetés miatt január elején megállított afroamerikai Nichols a felvételek tanúsága szerint megpróbált elfutni a rendőrök elől, akik ezután súlyosan bántalmazták. A férfi légzési nehézségekkel került kórházba, ahol három nappal később meghalt. Az intézkedő öt – szintén afroamerikai – rendőrt felfüggesztették a szolgálat alól, és vádat emeltek ellenük.

A férfit szerdán temetik el, a szertartáson a Floyd-család több tagjai is részt vesz majd – tájékoztatta Ben Crump emberi jogi ügyvéd a TMZ-t. Crump képviselte Floyd családját, és ő látja el Nichols családjának jogi képviseletét is.

George Floyd 2020-ban halt meg, miután egy rendőr 9 perc 29 másodpercig térdelt a nyakán egy minneapolisi utcán. Floyd halála új lendületet adott a Black Lives Matter (BLM) mozgalomnak, 2020-ban országszerte folytak a tiltakozások, a társadalom pedig egyre nagyobb figyelemmel követte a rendőri túlkapásokról és brutalitásról szóló híreket. A memphisi incidens esetében mind az áldozat, mind az öt rendőr fekete volt, így az ügy nem vált közvetlenül a hatósági rasszizmus ellen fellépő BLM mozgalom újabb fejezetévé, viszont lendületet adott a rendőri erőszak elleni általános tiltakozásnak.

Az ügy jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

"Igazságot Tyre Nicholsnak, börtönbe a gyilkos rendőrökkel" – hirdeti egy transzparens egy New York-i tüntetésen 2023. január 28-án – Fotó: Jeenah Moon / Reuters
"Igazságot Tyre Nicholsnak, börtönbe a gyilkos rendőrökkel" – hirdeti egy transzparens egy New York-i tüntetésen 2023. január 28-án – Fotó: Jeenah Moon / Reuters

Crump arról is tájékoztatta a TMZ-t, hogy Nichols családja is csatlakozott a Floyd-családhoz, hogy együttes erővel próbálják meg elérni, hogy a Szenátus elfogadja a rendőri brutalitás visszaszorítását célzó George Floyd Justice in Policing Act-ot. A törvényjavaslatot a kongresszus 2021-ben elfogadta, de a Szenátus republikánus többségén fennakadt. Erőfeszítéseiket Joe Biden amerikai elnök is támogatja, aki 2021-ben – nem sokkal a megválasztása után – a Fehér Házban is fogadta George Floyd családját. Biden pénteken – miután nyilvánosságra kerültek a memphisi rendőrök testkamera-felvételei – ismét felszólította a szenátust, hogy fogadja el a törvényjavaslatot.

A temetésen a Fehér Ház négy képviselője is részt vesz majd, köztük Keisha Lance Bottoms, Biden közkapcsolati tanácsadója, Atlanta korábbi polgármestere.

A Daily Mail információi szerint a temetés helyi idő szerint szerdán 10:30-kor kezdődik, és az interneten is közvetítik majd. A gyászbeszédet Al Sharpton polgárjogi aktivista fogja mondani. George Floyd temetési szertartásán is ő tartott beszédet.

Kedden Tyre Nichols szülei elfogadták a Fehér Ház meghívását, hogy részt vegyenek Biden jövő keddi évértékelő beszédén a Kongresszusban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!