Több videó is mutatja, hogy a memphisi rendőrök brutálisan megverték a férfit, aki 3 nap múlva meghalt

2023. január 28. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Memphisben pénteken tüntetők egy autópályát is lezártak, miután nyilvánosságra kerültek a 29 éves Tyre Nichols elleni rendőri intézkedésről készült felvételek. A közúti veszélyeztetés miatt január elején megállított afroamerikai férfi a felvételek tanúsága szerint megpróbált elfutni a rendőrök elől, akik ezután súlyosan bántalmazták. A férfi légzési nehézségekkel került kórházba, ahol három nappal később meghalt. Az intézkedő öt – szintén afroamerikai – rendőrt felfüggesztették a szolgálat alól, és vádat emeltek ellenük.

Az eset még január 7-én történt, de csak most kerültek nyilvánosságra a rendőri intézkedésről készült felvételek. Több testkamera-felvétel mellett egy oszlopra szerelt köztéri kamera is rögzítette a történteket, amelyeket a BBC elemzett.

Figyelem! A videó erőszakos jeleneteket tartalmaz!

Az nem látható egyik videón sem, hogy konkrétan mi miatt állították meg a rendőrök Nichols autóját. A rendőri jelentések szerint közúti veszélyeztetés (az amerikai büntetőjog szerint gondatlan vezetés) miatt vonták intézkedés alá a férfit.

Az egyik felvételen az látható, hogy miután Nichols megáll, a rendőrök kiabálva és káromkodva szólítják fel, hogy szálljon ki az autóból. A férfi azt mondja, „nem csináltam semmit”, mire az egyik rendőr kirángatja és a földre kényszeríti. Hallható, amint az egyik rendőr azzal fenyegetőzik, hogy eltörik a karját, közben arra utasítják, hogy feküdjön hasra.

Ezután dulakodás alakul ki, Nichols kiszabadul a rendőrök szorításából, és futva menekül. A rendőrök paprikaspray-t fújnak ki és elektromos sokkolót (teasert) használnak. Ezen a videón ezután már csak az látható, hogy a rendőrök vízzel permetezik a szemüket, miután ők is paprikaspray-t kaptak. Az egyik rendőr még azt mondja: reméli, hogy a kollégái „eltapossák” Nicholst, amikor megtalálják.

Egy másik felvételen már az látszik, hogy a rendőrök utolérték Nicholst, akit gyorsan a földre kényszerítenek. Miközben két rendőr próbálja lefogni, egy harmadik rendőr odasétál hozzá, és kétszer fejbe rúgja.

Egy harmadik videó az egyik rendőr testkamerájával készült. Ez ugyanezt a brutális verést mutatja, de más szögből. Ez a kamera is rögzített hangot. A videón két rendőr látható, amint birkózik Nichols-szal. A testkamerát viselő rendőr azzal fenyegetőzik, hogy lefújja őt. Nichols kétségbeesetten azt kiabálja, hogy „anya!”

Ezután újabb dulakodás következik, amikor a rendőrök felszólítják Nicholst, hogy adja oda a kezét. A testkamerát viselő rendőr odább sétál, mivel a jelek szerint az ő szemébe is paprikaspray ment. A háttérben még mindig hallható, ahogy a rendőrök azt kiabálják Nicholsnak, hogy adja oda a kezét és feküdjön a földre.

A testkamerát viselő rendőr ezután visszatér, és előveszi a gumibotját. Káromkodva kiabál Nichols-szal, és egyértelművé teszi, hogy a gumibottal akarja megütni. Többször is megüti, és egy másik rendőr is látható, amint arcon üti Nicholsot, miközben a kezeit hátrafogja.

Nichols légzési nehézségek miatt került kórházba, ahol három nappal később meghalt. A jogi képviselők még kedden közleményt adtak ki a boncolás eredményéről, amely egy független és elismert szakértő vizsgálatára hivatkozva azt írta, hogy „Tyre súlyos ütlegelés okozta kiterjedt vérzéses sérüléseket szenvedett el”.

Miután a rendőrség nyilvánosságra hozta a felvételeket, Memphis városában a rendőri erőszak ellen tüntetők lezártak egy autópályát. Tennessee állam fővárosában péntek estére hirdettek felvonulást a 29 éves Tyre Nichols emlékére. Több százan gyűltek össze táblákkal, az élő felvételek alapján a lezárt autópályán senkit nem engedtek áthajtani, írja az MTI. A városvezetés és a hatóságok attól tartottak, hogy a tiltakozás erőszakba fordul, ezért pénteken a Nemzeti Gárda ezer tagját helyezték készenlétbe.

Megszólalt az ügyben Joe Biden is. Az elnök pénteken közleményt adott ki arról, hogy beszélt az áldozat szüleivel. Arra figyelmeztette azokat, akik igazságot követelnek, hogy ne válasszák az erőszak és rombolás útját, mert az „erőszak soha nem elfogadható”. Felhívta a figyelmet, hogy a döntéshozóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy a büntető igazságszolgáltatás rendszere méltányos és pártatlan legyen, valamint egyenlő elbírálásban részesítsen mindenkit, figyelembe véve az emberi méltóságot.

Memphis rendőrfőnöke szerdán az öt járőr cselekedetét „kegyetlennek, hanyagnak és embertelennek” nevezte. Hatósági tisztségviselők arról is beszámoltak, hogy az intézkedésben érintett két tűzoltót felmentettek a szolgálat alól. Azokról van szó, akik a kihívott sürgősségi egységgel értek a helyszínre. Jelenleg is zajlik a belső vizsgálat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!