Német alkancellár: Vadászgépek Ukrajnába szállításával talán már túl messzire mennénk

2023. február 1. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német alkancellár, Robert Habeck ellenzi, hogy országa vadászgépeket szállítson Ukrajnának, mondván: egy ilyen lépéssel valószínűleg már túl messzire mennének a nyugati szövetségesek.

Olaf Scholz kancellár helyettese, aki egyben Németország gazdasági minisztere is, korábban az elsők közt volt, aki támogatta, hogy Németország Leopard 2-es tankokat szállítson Ukrajnának. Hosszas mérlegelés után végül harckocsik küldése mellett döntöttek a németek. Azonban Habeck szerint van különbség a harckocsik és a vadászgépek között.

Ukrajna németországi nagykövete, Olekszij Makejev eközben azt mondta, hogy Kijev részéről nem érkezett hivatalos kérés Berlin felé, hogy Németországból vadászgépeket szállítsanak. Mindezt annak ellenére, hogy egyre többen hangoztatják Ukrajnában: harci gépeket szeretnének kapni a nyugati országoktól. Joe Biden amerikai elnök korábban kijelentette, hogy nem fognak F-16-osokat szállítani az ukránoknak, viszont a frissen megválasztott cseh elnök arról beszélt, hogy számára nem lenne „tabu” a vadászrepülők szállítása sem.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!