Netanjahu vállalná a közvetítő szerepét Ukrajna és Oroszország között

2023. február 1. – 19:31

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy CNN-nek adott interjúban arról beszélt, hogy vállalná a közvetítő szerepét Ukrajna és Oroszország között.

Netanjahu felidézte, hogy nem sokkal azután, hogy Oroszország tavaly februárban megtámadta Ukrajnát, közvetítésre kérték fel, de elutasította az ajánlatot, mivel akkor még nem volt miniszterelnök. Arra a kérdésre, hogy most beleegyezne-e a közvetítői szerepbe, Netanjahu azt mondta:

„Ha az érintett felek megkérnek, minden bizonnyal fontolóra veszem, de nem akarom rájuk erőltetni magam”

– mondta. Hozzátette: elég rég politizál ahhoz, hogy tudja mindennek meg kell várni a maga idejét. Az izraeli miniszterelnök azt szeretné, ha az Egyesült Államok külön megkérné, mivel „az nem jó, ha túl sok szakács van egyszerre a konyhában”.
Az interjúban hangsúlyozta, hogy jó kapcsolatot ápol Joe Biden amerikai elnökkel. „Szerintem Biden elnök elkötelezettsége Izrael iránt valós, és nem csak a szavak szintjén”. Hozzátette, hogy Washington és Tel-Aviv sok mindenben nem ért egyet, beleértve Irán kérdését is, de a két ország szövetségének „megingathatatlannak kell lennie”.

Benjámin Netanjahu és Volodimir Zelenszkij 2020-ban- Fotó: Oded Balilty / MTI / EPA / AP
Benjámin Netanjahu és Volodimir Zelenszkij 2020-ban- Fotó: Oded Balilty / MTI / EPA / AP

Korábban Orbán Viktor reményét fejezte ki, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök „béketeremtő” lehet Oroszország és Ukrajna között.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!