Az új cseh elnök szerint Ukrajna megérdemli, hogy NATO-tag lehessen

2023. február 1. – 13:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ukrajna erkölcsileg és gyakorlatilag készen áll arra, hogy csatlakozzon a nyugati szövetséghez, amint a háború véget ér” – ezt Petr Pavel, előző héten megválasztott cseh elnök mondta a BBC-nek.

Pavel arról is beszélt, hogy számára nem tartózik a „tabu” kategóriába a nyugati típusú vadászgépek, például F-16-osok küldése Ukrajnának – Joe Biden a héten kizárta, hogy F-16-osokat küldjenek. A megválasztott cseh elnök hozzátette: büszke arra, hogy Csehország az elsők közt küldött fegyvert Ukrajnának.

„Nincs más alternatívánk. Ha segítség nélkül hagyjuk Ukrajnát, akkor valószínűleg elvesztik ezt a háborút. Ha ők veszítenek, akkor mindannyian veszítünk”

– mondta. A korábban NATO-tábornokként szolgálatot teljesítő Pavel szerint a most küldött fegyvermennyiség hosszabb távon nem lesz majd elég, „Oroszország jelentős ember- és hadianyag-erőforrásainak ellensúlyozására”. Szerinte a nyugati fegyverszállításokat felgyorsíthatja majd, ha Oroszország tavasszal újabb offenzívába kezd.

Petr Pavel megválasztott cseh elnök, nyugalmazott tábornok – Fotó: Petr David Josek / MTI / AP
Petr Pavel megválasztott cseh elnök, nyugalmazott tábornok – Fotó: Petr David Josek / MTI / AP

Pavel szerint az európai vezetőknek kötelessége elmagyaráznia a népeiknek, hogy miért fontos segíteni Ukrajnát. Hozzátette: amennyiben a legkisebb esély mutatkozik béketárgyalásokra, akkor támogatni fogja azt, azonban szerinte ennek semmi jele az orosz fél részéről. „A háború végéről Putyinnak kell először döntenie.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!