Egy orosz cég pénzjutalmat ajánl azoknak a katonáknak, akik elfognak vagy megsemmisítenek egy nyugati tankot Ukrajnában

2023. január 30. – 13:55

Másolás

Vágólapra másolva

Egy orosz cég közölte, hogy ötmillió rubel (majdnem 26 millió forint) készpénzt ajánl fel az első katonáknak, akik megsemmisítik vagy elfogják a nyugati gyártású harckocsikat Ukrajnában – írja a Szabad Európa.

Múlt héten Németország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság mellett számos európai ország jelentette be, hogy modern nyugati harckocsikat küld a saját készleteiből Ukrajnába. A jelenlegi adatok szerint Ukrajna

  • legalább 80 Leopard 2;
  • 14 Challenger 2;
  • és 31 M1 Abrams harckocsit fog kapni.

Korábban több száz egykori szovjet gyártmányú T-72-es tankot kaptak Lengyelországtól és Csehországtól is, de szakértők szerint a nyugati tankok hatékonyabbak lesznek. Erről itt írtunk hosszabban. A tankokat egyébként még várhatóan hónapokig nem fogják tudni bevetni a fronton, ennek okairól ebben a cikkben írtunk részletesen.

A döntés Oroszország szerint a háború eszkalációjához fog vezetni, Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivő pedig azt mondta, hogy a tankok égni fognak a fronton.

Most az energiaipar számára segédanyagokat gyártó, uráli székhelyű orosz cég, a Foresz bejelentette: készpénzt kínál azoknak az orosz katonáknak, akik „elfogják vagy megsemmisítik” a német gyártmányú Leopard 2 vagy az amerikai Abrams tankokat a fronton. A cég közölte, hogy ötmillió rubelt fizet az első orosz katonának, aki megsemmisíti az egyik harckocsit, és ötszázezer rubelt (2,6 millió forintot) minden rákövetkező ilyen támadásért.

A cég azt is közölte, hogy 15 millió rubel (77 és fél millió forint) jutalmat fizet a nyugati gyártású vadászrepülőgépekért is, ha valaha Ukrajnába szállítják azokat. Erről egyébként egyelőre nincs szó, csupán Ukrajna részéről merült fel az igény rájuk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!