Politico: A tankok után most vadászgépeket kér Ukrajna

2023. január 26. – 17:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután megegyezés született arról, hogy Ukrajna német, brit és amerikai tankokat kap majd az Oroszország elleni védekező háborúhoz, a kijevi vezetés vadászrepülőgépeket is szeretne. Ukrajna korábban már többször kifejezte, hogy szüksége lenne vadászrepülőgépekre a sikeres hadviseléshez, de eddig a tankok megszerzésére koncentráltak.

Az Ukrajnát fegyverekkel segítő nyugati országok a háború elején nem akartak összetett és hatékony támadó fegyvereket adni Ukrajnának, mert tartottak tőle, hogy azok miatt csak eszkalálódnak a harcok. Végül tavaly ősszel modern rakéták leszállítását jelentették be, idén januárban pedig a tankok hadba állításába is beleegyeztek.

A jelenlegi adatok szerint Ukrajna

  • legalább 80 Leopard 2;
  • 14 Challenger 2;
  • és 31 M1 Abrams harckocsit fog kapni.

Korábban egyébként több száz egykori szovjet gyártmányú T-72-es tankot kaptak Lengyelországtól és Csehországtól, de szakértők szerint a nyugati tankok hatékonyabbak lesznek. Erről itt írtunk hosszabban.

A bejelentések után a Politico több nyugati katonai vezetővel és diplomatával beszélt, akik egybehangzóan megerősítették, hogy Ukrajna következő célja a vadászrepülőgépek szerzése lesz. Az amerikai tisztek szerint ez „egyelőre no-go zóna”, de hozzátették, hogy korábban a nagy hatótávolságú rakéták és a tankok szállításától is elzárkóztak, mára viszont mindkettőbe belementek.

F-16-os repülőgép – Fotó: Jack Guez / AFP
F-16-os repülőgép – Fotó: Jack Guez / AFP

A lap szerint az ukránok az amerikai F-15-ös és az F-16-os vadászgépeket szemelték ki. Ezekkel viszont az a baj, hogy olyan hosszú felszállópálya kell nekik, ami Ukrajnában még nincsen, ilyeneket építeni pedig nagyon bonyolult lenne az orosz csapások alatt. Sokkal valószínűbb tehát, hogy végül amerikai F-18-as és svéd Gripen repülőgépeket kérnek majd az ukránok, amelyek fel tudnak szállni a mostani repülőtereikről is.

(Politico)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!